Nuoret ansaitsevat oikeudenmukaisemman työelämän

Vasemmistonuoret avasi tällä viikolla Ilmianna pomosi- kampanjan jonka tarkoituksena on nostaa niitä vaikeuksia, joita nuoret työelämässä kohtaavat.  Kampanja pyrkii herättämään keskustelua erityisesti nuorten kesätöissä kokemista ongelmista ja tarjoamaan ratkaisuja epäkohtien korjaamiseksi. Nuoret kohtaavat työelämässä liian paljon epävarmuutta ja hyväksikäyttöä.

Nuorisobarometrin mukaan kaksi kolmesta nuoresta kokee, että työelämä vaatii nykyisin työntekijöiltä niin paljon, että monet ihmiset palavat ennenaikaisesti loppuun. Nuoret tekevät epäsäännöllistä silpputyötä, joka usein lisää stressiä ja epävarmuutta.
Kuka ei tunne jotakuta nuorta,  joka on ollut työssä eikä esim. ole saanut pitää taukoja, lisät ovat jääneet maksamatta, tehnyt oikeita töitä ilmaisessa harjoittelussa tai nollatuntisopimuksella, jossa tunnit ovat tippuneet jos on uskaltanut puolustaa oikeuksiaan?

Kampanja on parissa päivässä osoittanut tarpeellisuutensa. Kertomuksia on tullut runsaasti.
Sen sijaan moni työelämässä hyvässä asemassa oleva on närkästynyt nuorten kohtaamien vaikeuksien pöydälle nostamisesta. Kampanjan ajankohtaisuudesta kertoo se, kuinka vaikeaa helpompina aikoina työelämään astuneiden on ymmärtää nykyisten nuorten työelämässä kohtaamia haasteita.

Talouden kasvusta huolimatta nuorten palkkataso on polkenut paikoillaan miltei kymmenen vuotta. Siitä huolimatta viime vuosien poliittiset päätökset ovat vain kasvattaneet nuorten työelämän epävakautta ja kovaa kilpailua entisestään. Sipilän hallitus on tehnyt suuria nuoriin kohdistuneita heikennyksiä leikkaamalla sekä opintotuesta että koulutuksesta. Sama suunta vain jatkuu, sillä maamme hallitus kaavailee alle 30-vuotiaiden työntekijöiden työsuhdeturvan heikentämistä ja sitä, että työttömiä nuoria voi palkata määräaikaisiin työsuhteisiin ilman perusteita.  
Liian moni työnantaja hyödyntää nuorten vaikeaa tilannetta jo nyt omaksi parhaakseen.

On jo korkea aika muuttaa vallitsevaa ajattelumallia, jonka mukaan työelämän epäoikeudenmukaisuus kuuluu nuorten työelämän arkeen. Etuoikeutetussa asemassa olevat voivat kokea sen uhkana kun vähemmän etuoikeutetussa asemassa olevien asemaa halutaan kohentaa. Se, että sinulla on hyvä asema työelämässä ei oikeuta hiljentämään heitä joilla ei ole ja jotka kohtaavat vaikeuksia. Monet olivat huolissaan siitä kuinka #MeToo-kampanja nosti ongelmia pöydälle. Enää tuskin kukaan kehtaa sanoa naisille, että kannattaa olla hiljaa ahdistelusta niin ei saa hankalan mainetta. Näin on meitä nuoria neuvottu tämän kampanjan nostamassa keskustelussa.

Maailma muuttuu kun ongelmista, epätasa-arvosta tai valtarakenteista puhutaan sekä uskalletaan hakea ratkaisuja niiden korjaamiseksi. Reiluilla pelisäännöillä ja niiden noudattamisella lisätään nuorten hyvinvointia ja jaksamista.

Sen, että yhteisiä sääntöjä noudatetaan pitäisi olla itsestäänselvyys myös työelämässä, eikä kenenkään tarvitse olla kiitollinen niille pomoille, jotka kunnioittavat työoikeuksia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu