Hanna-MarillaZidan

Sukupuoli ei ole valtion asia

On aika muuttaa henkilötunnukset sukupuolineutraaleiksi ja virallistaa kolmas sukupuolikategoria.
Henkilötunnusten uudistamista pohtiva työryhmä aloittaa työnsä tällä viikolla. Nykyisin henkilötunnukseen liittyy tietoa ihmisen iästä ja juridisesta sukupuolesta. Henkilötunnusten uudistamisprosessin avulla voitaisiin taata parempi turvallisuus esimerkiksi identiteettivarkauksia vastaan, kun henkilötunnus sisältää nykyistä vähemmän muualta saatavia tietoja. Henkilötunnusten luomiseen on paljon eri tapoja ja esimerkiksi se, että juridisilla naisilla on henkilötunnuksessa toiseksi viimeinen merkki parillinen ja juridisilla miehillä pariton numero on vain erityisesti pohjoismaissa vakiintunut tapa, joka on mahdollista muuttaa.

Identiteettivarkauksien lisäksi sukupuolitettu henkilötunnus on ongelmallinen monille juridisen sukupuolensa korjanneille. Vaikka henkilötunnuksen on saanut vahvistettua omaa sukupuolta paremmin vastaavaksi, on vanhoissa asiakirjoissa, kuten työ- ja koulutodistuksissa, edelleen vanha henkilötunnus. Tästä voi aiheutua ongelmia esimerkiksi työnhakutilanteissa, sillä kaikissa tilanteissa uusien asiakirjojen hankkiminen ei ole mahdollista.

Henkilötunnuksen uudistusprosessi on myös hyvä paikka ottaa käyttöön kolmas juridinen sukupuolikategoria nykyisten kategorioiden lisäksi. Kolmas sukupuolikategoria tunnustaa sukupuolen moninaisuuden nykyistä paremmin ja antaa yhä useammalle mahdollisuuden tulla juridisesti tunnustetuksi omassa sukupuolessaan. Esimerkiksi Australiassa, Intiassa, Uudessa-Seelannissa Pakistanissa, Saksassa ja Etelä-Afrikassa on jo käytössä kolme juridista sukupuolikategoriaa ja muutamissa maissa tätä harkitaan tällä hetkellä.

Itsemäärittelyssä  on kyse yksilön vapaudesta, jota eivät rajoita ulkoiset rakenteet ja odotukset.
Sukupuolen määrittelyn ei tulisi olla valtion päätettävissä, vaan henkilön itsensä. Kolmannen juridisen sukupuolikategorian käyttöön ottaminen tukee tätä, kun kahden vaihtoehdon lisäksi lisätään kolmas.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (131 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Periaatteessa voisi myös kysyä, miksi kenelläkään pitäisi olla virallista sukupuolta ylipäätään? Tähän kysymykseen on varmaan monta enemmän tai vähemmän hyvää vastausta, mutta se lienee silti miettimisen arvoinen.

Yksi mieleen tuleva vastausvaihtoehto voisi olla se, että laissa eri sukupuolille määritellään osittain toisistaan poikkeavat oikeudet ja velvollisuudet. Mutta tällöin herää jatkokysymys, pitäisikö näin olla vai ei, ja jos niin miksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kysymys on erinomainen. Mihin tarvitaan juridista sukupuolta, kun kerran kaikkien tulee olla lain edessä yhdenvertaisia?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ilmeisesti monet maat vaativat passiin merkinnän sukupuolesta toistaiseksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaikea nähdä että poisjättäminen olisi suurempi ongelma kuin subjektiivinen valintaoikeus. Ennemmin kai päin vastoin...

Juha Hämäläinen

Niin kyllä sukupuolen on oltava tunnistettavissa viranhoitajille niin kauan kuin sukupuolien välillä on eroja sääntöjen, kohtelun ja velvollisuuksien suhteen. Sukupuoli ei nyt vaan ole jotain mitä kukin meistä tuntee olevansa tai joksi haluaa tulla tai lakata olemasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi pitää olla "sukupuolien välillä on eroja sääntöjen, kohtelun ja velvollisuuksien suhteen"?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #11

Kysy sitä vaikka feministeiltä. Hehän vaativat asioita, sääntöjä ja kohtelua, jotka eivät esimerkiksi tavallista heteromiestä kiinnosta. Ei kiinnosta edes koko heidän ajatusmaailmansa.

Tiedät itsekin kysyväsi vain kysymisen ilosta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #16

En kysy. Olen aidosti sitä mieltä, että lainsäädännössä tulisi pyrkiä sukupuolineutraaliuteen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #18

Kaunis mutta tarpeeton ajatus. Miehet ja naiset ovat ainakin toistaiseksi niin erilaisia, että tästä seuraa perusteltuja syitä kohdella meitä eri tavoin. Yleensä aikuiseen ikään ehdittyä on selvinnyt jokaiselle eromme ja niiden vaikutukset siihen mitä voimme odottaa naisilta tai miehiltä.

Toki monet odotukset ovat samoja, ja me olemme kaikki yksilöitä, mutta monia merkittäviä eroja myös perustuen sukupuoleen. Näiden erojen kiistäminen on pikkuisen murrosikäisen naivia kiukuttelua elämän realiteetteja kohtaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Vaikka henkilötunnuksen on saanut vahvistettua omaa sukupuolta paremmin vastaavaksi, on vanhoissa asiakirjoissa, kuten työ- ja koulutodistuksissa, edelleen vanha henkilötunnus"

Miten hetun uudistus muuttaisi asiaa?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Asia ei kiinnittäisi huomiota, jos kaikkien hetu olisi vaihdettu.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep. Siis 5,5 miljoonaa henkilötunnusta uusiksi, jotta poistetaan mahdollisuus että harvinainen yksittäistapaus herättää jossain joskus huomiota. Jep.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Tuo ei ole ainoa syy miksi hetujen muuttamista harkitaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #22

Ihan aidosti kiinnostaa, mitähän ne muut syyt ovat? Ottaen huomioon, että toisessa vaakakupissa on 5,5 miljoonan ihmisen tunnusten muuttamisen mukanaan tuoma häslinki.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #27
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #33

Ihailtavan ylimielistä. Kiitos viitteestä syväluotaavaan ja laajasti kysymystä taustoittavaan artikkeliin. Seuraavaksi varmaan pomoni saa postia?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #22

Ei se olekaan ainoa syy ja todennäköisesti komppaan niitä useimpia. Kiinnitti vaan huomiota että miksi pitää perustella asiaa jollain epäolennaisuuksilla.

Tismalleen samasta syystä voisin vastustaa uudistusta, no kun sitten koulu- ja työtodistuksissa on eri hetu kuin minulla.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala Vastaus kommenttiin #7

Noita harvinaisia yksittäistapauksia saattaa olla jopa yksi miljoonasta, joten asia on äärimmäisen tärkeä.
Entä jos kaikki eivät haluakaan piilottaa sukupuoltaan ?

Ajatelkaa mikä muutoksen mahdollisuus tässä on !
Sukupuolen piilottamiseksi kaikki maailman kieletkin lienee muutettava. Onneksi niitä on jonkun laskutavan mukaan vain 5-6.000.

Musliminaisilta on huntu saatava pois tai kaikkien maailman miesten on ruvettava käyttämään sitä ?

Äärimmäisen tärkeä hanke !

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jos hetussa ei olisi tietoa sukupuolesta, hetua ei tarvitsisi muuttaa sukupuolen korjauksen yhteydessä.

Timo Lehtonen

Katson, että ihmisen tosiasiallista sukupuolta ei oikeasti voi korjata/muuttaa/vaihtaa toiseksi, mutta väestötietojärjestelmään kirjatun sukupuolitiedon voi saada muutetuksi.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #43

Hienoa, että olemme samaa mieltä siitä, että väestötietojärjestelmässä olevan sukupuolitiedon voi tarvittaessa korjata. Sehän on ainoa paikka, missä kyseinen tieto on tallessa.

Voit toki olla sukupuolesta mitä mieltä haluat, mutta tiede on yhä laajemmin sitä mieltä, että sukupuolitieto on kovakoodattuna aivoissa ja riippumaton kromosomeista ja sukuelimistä. Sukupuolen määrittely pelkkien ulkoisten sukuelimien perusteella on varsin epämääräinen tapa, vaikkakin useimmiten johtaa oikeaan tulokseen. Joidenkin ihmisten kohdalla se johtaa täysin väärään tulokseen.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #46

Jaana Holmström, pyydän sinua määrittelemään mitä tarkoittaa suomen kielen sana 'sukupuoli'.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #55

Vaikkei kysymys ollutkaan osoitettu minulle, niin mieleni tekee kommentoida.

Nämä suomenkielellä käytävät sukupuolikeskustelut tuntuvat tavallisesti rakentuvan sen väärinkäsityksen varaan, joka johtuu siitä, että sana 'sukupuoli' tarkoittaa kahta eri asiaa.

Englannin kielessä noille kahdelle asialle on olemassa kaksi eri nimeä: 'sex' ja 'gender'.

Suomenkielellä käytävissä keskusteluissa osapuolet puhuvat toistensa ohi: toinen osapuoli puhuu asiasta, joka on englanniksi 'sex' ja toinen osapuoli puhuu asiasta, joka on englanniksi 'gender'. Koska noista molemmat ovat suomeksi 'sukupuoli', keskustelijat eivät tavallisesti huomaa, että puhuvat toistensa ohi kahdesta eri asiasta.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #65

Janne Kejo kirjoitti: "Nämä suomenkielellä käytävät sukupuolikeskustelut tuntuvat tavallisesti rakentuvan sen väärinkäsityksen varaan, joka johtuu siitä, että sana 'sukupuoli' tarkoittaa kahta eri asiaa."

Tämä blogi on kirjoitettu suomen kielellä. Itse olen kirjoittanut suomen kielen sanasta sukupuoli ja sen merkityksestä. En ole kirjoittanut englannin kielen sanojen 'sex' ja 'gender' merkityksestä.

Janne Kejo, pyydän kertomaan mihin tosiasiaan perustuen suomen kielen sana 'sukupuoli' tarkoittaa mielestäsi kahta eri asiaa ja mitä ne kaksi asiaa ovat. Miten määrittelet suomen kielen sanan 'sukupuoli'?

Haettiin "sukupuoli" Kielitoimiston sanakirjasta: sukupuoli eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #55

Timo Lehtonen, kysyt tätä samaa asiaa ilmeisesti blogista ja vuodesta toiseen, miksi et ole oppinut saamistasi vastauksista mitään?

Asian monimutkaisuutta valottaa mm. linkin teksti:

https://anukatariina2.blogspot.fi/2017/10/mita-tar...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #55

Timo Lehtonen, pyysit määrittelemään sukupuolen. Tässä yksi:"Sukupuolen määrittäminen vain genitaalien perusteella ja ainoastaan mieheksi tai naiseksi johtaa ongelmalliseen tilanteeseen, koska sukupuoli on monimutkainen kokonaisuus uros-naaras janan variaatioita geneettisen, kromosomaalisen, anatomisen, hormonaalisen, sosiaalisen ja psygologisen sukupuolisuuden tasoilla[2]."

Käymme tosiaan keskustelua suomen kielellä ja sen ehdoilla. Niinpä sukupuoli on monimutkainen yhdistelmä eri ominaisuuksista. Tietysti yksinkertainen siisti määritelmä olisi kiva, mutta helposti jättää osan ihmisistä ulkopuolelle, mitä objektiivista määritelmää tavoiteltaessa ei voi hyväksyä. Tuskin tässä asiassa vielä on sanottu viimeistä sanaa, niin paljon asioita ihmisen kehityksessä on vielä auki.

Siksi tästä määritelmästä kiistely on turhaa. Tärkeämpää on muokata yhteiskuntaa siihen suuntaan, että myös sukupuoleltaan erilaisten ihmisten on hyvä elää elämäänsä. Eikös vain?

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #77

Jaana Holmströmille: vastauksena kommenttiisi 77. on ikävä todeta, että et näköjään ole perillä siitä minkälainen sukupuoli-käsitteen/termin määritelmän tulee olla, jotta kunkin henkilön sukupuoli olisi määritelmän avulla objektiivisesti todennettavissa.

Määritelmä tarkoittaa: käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus, definitio.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #79

Just joo, väärin sammutettu, eiku määritelty. Kirjoitinhan, että tässä yksi määritelmä. En kyllä mitenkään yllättynyt, ettet sitä hyväksy.

Jos uskoisin, että sinulla on parempi, voisin kysyä sitä, mutta ei todellakaan ole tarpeen.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Hanna-Marilla Zidan esittää pontevasti: "On aika muuttaa henkilötunnukset
sukupuolineutraaleiksi ja virallistaa kolmas sukupuolikategoria."

Entäs se neljäs sukupuoli.. ja viides. Niin ja kuudes, seitsemäs..

"Seksuaalisia suuntautumisia:

aseksuaalisuus – seksuaalista vetoa toisiin henkilöihin ei koeta
biseksuaalisuus – seksuaalinen veto kohdistuu kahteen sukupuoleen
bi-curious – seksuaalinen veto kohdistuu useampaan sukupuoleen, mutta on vielä niin sanotusti kokeiluasteella
panseksuaalisuus – seksuaalinen veto kohdistuu ihmisiin sukupuolesta riippumatta
heteroseksuaalisuus – seksuaalinen veto kohdistuu ainoastaan vastakkaiseen sukupuoleen
homoseksuaalisuus – seksuaalinen veto kohdistuu ainoastaan samaan sukupuoleen
transsuuntautuneisuus - seksuaalinen veto kohdistuu erityisesti trans-ihmisiin
queerseksuaalisuus – seksuaalista suuntautumista ei määritellä
polyseksuaalisuus - seksuaalinen veto kohdistuu itse määritellysti moneen, muttei kaikkiin sukupuoliin
demiseksuaalisuus - seksuaalinen veto kohdistuu vain todella läheiseen ihmiseen

Parafilioita:

agalmatofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu patsaisiin ja nukkeihin
autoseksuaalisuus – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu ainoastaan itseen
dendrofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu puihin
efebofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu murrosikäisiin tai juuri sen ylittäneisiin
gerontofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu vanhuksiin
koprofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu ulosteeseen
makrofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu suurikokoisiin ihmisiin
mikrofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu pienikokoisiin ihmisiin
nekrofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu kuolleisiin
pedofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu lapsiin
zoofilia – seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu eläimiin"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_seksuaalisi...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Muuten kiva että Markku osaa copypastata mutta seksuaaliset suuntautumiset ja mieltymykset ei nyt liittyneet blogin aiheeseen millään tavalla sen enempää kuin lähipizzerian ruokalista.

Juha Hämäläinen

Liittymä on sama kuin pizzeria- vertauksessa. Nykyäänhän pitää saada määrittää itse sukupuolensa ja suuntautuminen. Aivan kuten syömään mennessä valitaan pizzeria ja sen jälkeen pizza ja ryhdytään toteuttamaan itseään. Mieli sitten voi olla seuraavalla viikolla taas toinen. Melko huimaa touhua ja tämä pitäisi ottaa vakavasti.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #12

No eikö em. seikkoja sitten pitäisi voida määritellä itse? Mitä tarkoitusta palvelisi, että esim. mie tai jokin viranomainen voisi määritellä Juha Hämäläisen naispuoliseksi biseksuaaliksi nekrofiiliksi? Eikö vakavasti pitäisi ottaa ennemmin Juhan oma määrittely, siinäkin tapauksessa että se toisinaan muuttuisi?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #15

Sukupuolen toteaa lääkäri syntyessä tai korjausoperaation jälkeen. Ei asiaa itsekseen päätellä tuntumien mukaan. Tällä tavoin helppo tämä asia.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #17

No nyt olet kyllä täysin pihalla tässä asiassa ainakin lääketieteen näkökulmasta :D

Lisäys: Transtutkimuksissa lääkäri toteaa ihmisen sukupuolen kysymällä, mitä sukupuolta tyyppi on.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #19

Jos hyväksytään, että henkilön X täytyy saada itse päättää, mitä sukupuolta hän edustaa, niin miksei se hänelle riitä, että hän saa itse päättää asiasta? Missä vaiheessa meille muille kansalaisille on siirtynyt velvollisuus olla henkilön X kanssa samaa mieltä?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #29

"Missä vaiheessa meille muille kansalaisille on siirtynyt velvollisuus olla henkilön X kanssa samaa mieltä?"

Eihän mitään sellaista velvollisuutta ole. Minä voin olla esimerkiksi Ilkka Janhusen sukupuolesta aivan mitä mieltä haluan.

Sosiaalisissa tilanteissa toisen sukupuolen suorasanainen kiistäminen on sitten tilanteesta riippuen joko erehdys, huonoa käytöstä tai jossain tilanteissa jotain vakavampaakin.

Virallisissa yhteyksissä velvollisuus olla henkilön sukupuolesta tämän kanssa samaa mieltä myös niissä tapauksissa, joissa tyyppi on juridisesti vahvistanut sukupuolensa toiseksi kuin syntymän jälkeen on merkattu, tuli kuvioihin vuonna 2003.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #19

Tenka Issakainen kirjoitti: "Transtutkimuksissa lääkäri toteaa ihmisen sukupuolen kysymällä, mitä sukupuolta tyyppi on."

Jos noin on, niin tutkimus on virheellinen.
Tuon "Transtutkimuksissa lääkäri toteaa ihmisen sukupuolen kysymällä, mitä sukupuolta tyyppi on" sijasta lääkärin pitää kysyä tyypiltä mikä on tyypin sukupuoli-identiteetti.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #80

Joskus on vain tyydyttävä tilanteeseen, että tällaista yksikäsitteistä määritelmää ei ole - ei, vaikka sitä vuodesta toiseen täällä jankutat.

On olemassa ihmisen sukupuolen biologinen kasvualusta, joka tuottaa jo sellaisenaan monenlaisia lopputulemia, joissa on mukana siittäjiä, synnytttäjiä ja siittämättömiä ja synnyttämättömiä XX-, XY- ja monilla muillakin kromosomiyhdistelmillä ristiin rastiin. Sitten on sosiaalinen sukupuoli, joka on osin yleisimmän biologisen parivaljakon uros/naaras normatiivinen jatke, mutta monilta osin toisaalta kunkin kulttuurin ihka oma tuote. Ja siinä tuotteessa on usein miehiä, naisia ja muita. Sitten on ihmisen oma sukupuolikokemus tai -identiteetti, joka heijastelee osin kulttuurisia sukupuolirooleja, mutta on toisaalta biologiaan sidottu. Ja tuo identiteetti voi olla biologisista syistä jotain muuta kuin sukupuolikromosomit antaisivat olettaa.

Juridinen sukupuoli taas on vain heijaste yhteiskunnassa vallitsevasta normista. Suomessa kristillisen ajattelun tuloksena on aikanaan kadonnut oikeutus muille sukupuoli-identiteeteille kuin miehelle ja naiselle. Nyt vihdoin on havahduttu ne havaitsemaan ja niille oikeutusta hakemaan.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #84

Anukatariina Solonen, kirjoitat kommentissasi 84. asioista, jotka eivät liity ollenkaan siihen mitä tarkoitetaan suomen kielen sanalla sukupuoli. Kirjoitat asioista, jotka kuuluvat käsitteiden sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu alle ikään kuin ne olisivat osa käsitettä 'sukupuoli'. Muistelen, että olet koulutukseltasi lääkäri. Siksi ihmettelen suuresti miten voit kirjoittaa ko. asiasta tuollaista skeidaa. Minä kirjoitan täällä suomen kielen sukupuoli-sanan merkityksestä/tarkoituksesta - en esim. englannin kielen sanan 'gender' merkityksestä/tarkoituksesta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #88

En ole lääkäri enkä kirjoita skeidaa. Sukupuoli-sana Suomessa kattaa sekä sex- että gender-sanojen konnotaatiot. Sinun sukupuolimääritelmäsi kattaa vain sex-sanan kaikkein ahtaimman merkityksen, mikä sekään ei kata kuvaamaan kaikkien yksilöiden sukupuolia.

Tässä keskustelussa avaaja käyttää käsitettä sukupuoli yhteiskunnallisessa, kokemuksellisessa ja juridisessa merkityksessä - siis likipitäen gender-sanan merkityksessä. Suomen kielessä ei ole tapana sanoa "juridinen sukupuoli-identiteetti", vaan se on edelleen "juridinen sukupuoli". Jos et näitä asioita ymmärrä, olet väärällä palstalla kiivailemassa.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #95

Anukatariina Solonen kirjoitti: "Sukupuoli-sana Suomessa kattaa sekä sex- että gender-sanojen konnotaatiot."

Mihin tosiasiaan ja lähteeseen perustat tuon väitteesi?

Anukatariina Solonen kirjoitti: "Suomen kielessä ei ole tapana sanoa "juridinen sukupuoli-identiteetti", vaan se on edelleen "juridinen sukupuoli"."

On totta, että suomen kielessä ei ole tapana sanoa "juridinen sukupuoli-identiteetti", enkä käsittääkseni ole tuollaista ilmausta itse edes käyttänyt.

Etkö tiedä, että sukupuoli-identiteetti ja sukupuoli tarkoittavat eri asioita?

Pyydän sinua määrittelemään mitä tarkoittaa suomen kielen sana 'sukupuoli'.

Määritelmä-sana tarkoittaa: käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus, definitio.

Suomen kielessä sukupuoli-identiteetti tarkoittaa: ihmisen oma kokemus sukupuolestaan t. sukupuolettomuudestaan. Siinä on siis kyse vain ihmisen omasta kokemuksesta - ei siis ominaisuudesta, joka olisi todennettavissa ihmisen kehosta.

Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan tasa-arvolaissa henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860609.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #96

"Mihin tosiasiaan ja lähteeseen perustat tuon väitteesi?"

Suomen kielessä sana sukupuoli voidaan määritellä mm. seuraavassa linkissä esitetyillä tavoilla - ei siis vain yhdellä ainoalla:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_sukupuoli

"Etkö tiedä, että sukupuoli-identiteetti ja sukupuoli tarkoittavat eri asioita?"

Tiedän, että biologisiin faktoihin perustuvat sukupuoliominaisuudet ja sukupuoli-identiteetti ovat eri asioita. Tiedän myös, että niillä on yhteys toisiinsa, mutta että yhteys on hyvin komplisoitu. Tiedän myös, että tässä keskustelussa blogin pitäjä tarkoitti sukupuolella ihmisen kokemaa sukupuolta, joka on siis lähellä sanaa sukupuoli-identiteetti.

Blogin pääviesti on, että kullakin ihmisellä on oikeus kokemaansa sukupuoleen eikä valtion tai lääkärin pitäisi sitä ulkopuolelta määrätä. Keskustelua ei edistä pätkääkään se, että jankkaat täällä siitä, mitä ihmisen jalkojen välissä on. Mikään kriteeri, varsinkaan tähän keskusteluun liittyvä, ei edellytä, että sukupuoli pitäisi pystyä havainnoimaan sieltä - tässä keskustelussa tarkoitettu sukuopuoli sijaitsee korvien välissä.

p.s.

Löysin keskustelujamme samasta aiheesta puolentoista vuoden takaa - oletko täällä ollut jauhamassa sitä samaa kaiken tämän ajan?

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #97

Anukatariina Solonen, vääristelet kirjoittamani tekstin sanomaa kirjoittaessasi "...jankkaat täällä siitä, mitä ihmisen jalkojen välissä on."

En ole kirjoittanut siitä, mitä ihmisen jalkojen välissä on.

Kirjoitit: "Suomen kielessä sana sukupuoli voidaan määritellä mm. seuraavassa linkissä esitetyillä tavoilla..."

Tiedoksi: Mainitsemasi linkin https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_sukupuoli takaa ei löydy määritelmää sukupuoli-sanalle.
Määritelmä-sana tarkoittaa: käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus, definitio.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #98

Virsti 98. ”En ole kirjoittanut siitä, mitä ihmisen jalkojen välissä on.”

Viesti 95. ”….Siinä (sukupuoli-identiteetissä) on siis kyse vain ihmisen omasta kokemuksesta - ei siis ominaisuudesta, joka olisi todennettavissa ihmisen kehosta.”

Kukin tehköön johtopäätöksensä väitteestäsi tällä perusteella - vai mistä päin kehoa tuon tarkistuksesi aloittaisit?

Eimut nyt ei jaksa vääntää rautakankea,…

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #99

Kommenttiin #99 liittyen: En ole kirjoittanut siitä, mitä ihmisen jalkojen välissä on. Olen kirjoittanut ominaisuudesta(!), joka on todennettavissa ihmisen kehosta.

Haettiin "ominaisuus" Kielitoimiston sanakirjasta: jllek ominainen, jhk kuuluva seikka t. piirre.

Et ole esittänyt kunnon määritelmää/selitettä suomen kielen sukupuoli-sanalle.

Sukupuoli-sanaa ei ole määritelty tasa-arvolaissa eikä muussakaan säädöksessä, vaikka tuo käsite esiintyy lainsäädännössä useassa eri yhteydessä. Katso https://goo.gl/LgS9qh. Koska sukupuoli-sanaa ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Oppia ikä kaikki. Seksuaalisella suuntautumisella ei siis ole niin mitään tekemistä sukupuolen kanssa. Siis Tenkan mielestä. Olkoon asia niin.

Seuraavassa tietolähteessä (Setan omaa agendaa) kerrotaan litania sukupuoli-identiteettejä:

"Sukupuoli-identiteettejä ovat miehen ja naisen identiteettien rinnalla mm. inter-, trans- ja muunsukupuolinen, transvestiitti, transgender, sukupuoleton ja queer." http://www.pirkanmaanseta.fi/seksuaalisen-suuntaut...

Litania koostuu noin yhdeksästä (9) sukupuoli-identiteetistä. Nyt kysynkin, onko näillä sp.indentiteeteillä mitään tekemistä sukupuolten kanssa. Ja jos on, niin mikä yhteys niillä on keskenään? Siis sukupuoli-identiteetillä ja sukupuolella.

Ellet mitään muuta positiivista näe viestissäni, niin huomaathan ainakin tiedonjanoni.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #38

"Seksuaalisella suuntautumisella ei siis ole niin mitään tekemistä sukupuolen kanssa. Siis Tenkan mielestä."

Ei toki näin. Perinteiset suuntautumista kuvaavat termit kertovat esimerkiksi, onko ihminen kiinnostunut omasta vai eri sukupuolesta, joten sukupuoli liittyy niihin kovastikin.

Sen sijaan kukaan ei liene ehdottanut, että seksuaalista suuntautumista tai sitä, mistä muuten saa kiksejä, pitäisi merkitä henkilötunnukseen. Siksi listauksesi viestissä 4 olivat asiaankuulumattomia.

Huomasithan, että tuo lista on otsikoitu "Muutamia sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmentämisen termejä", eli se ei väitäkään olevansa mikään kattava luettelo. Itse olen listan määritelmien kanssa eri mieltä useammassakin kohdassa.

Pitää muistaa, että "kolmas sukupuolikategoria" henkilötunnuksessa ei ole mikään kannanotto sen puolesta, että sukupuolia olisi 3 kpl, sen enempää kuin jonkin virallisen lomakkeen äidinkielivaihtoehdot suomi / ruotsi / muu kertoisivat siitä, että Suomessa puhutaan kolmea kieltä, joista yksi on "muu".

Ja mitä sukupuoli-identiteettien ja sukupuolten suhteeseen tulee, niin esimerkiksi Suomen lainsäädännössä ihmisen sukupuoli määrittyy juuri hänen sukupuoli-identiteettinsä pohjalta, joten sikäli yleensä sukupuoli = sukupuoli-identiteetti. Usein ihmiset myös ilmaisevat sukupuoltaan identiteettinsä mukaisesti, joten sukupuoli-identiteetti vastaa sukupuolta myös useimmissa arkielämän tilanteissa.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #60

Tenka Issakainen kirjoitti: "...Suomen lainsäädännössä ihmisen sukupuoli määrittyy juuri hänen sukupuoli-identiteettinsä pohjalta, joten sikäli yleensä sukupuoli = sukupuoli-identiteetti."

Yksittäisen ihmisen sukupuoli ei määrity lainsäädännössä. Lainsäädäntö tuntee miessukupuolen ja naissukupuolen (kaksi sukupuolta). Se, kumpaako sukupuolta henkilö edustaa säädöksiin/määräyksiin liittyen, selviää kunkin omasta henkilötunnuksesta. Ihmisen sukupuoli ei määrity hänen sukupuoli-identiteettinsä pohjalta.
Sukupuoli-sanan merkitys tarkoittaa eri asiaa kuin sukupuoli-identiteetti.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #61

"Ihmisen sukupuoli ei määrity hänen sukupuoli-identiteettinsä pohjalta."

Väärin, ainakin jos on kyse juridisesta sukupuolesta.

Jos ihmisen identiteetti vastaa hänelle syntymässä määriteltyä sukupuolta, pienenä saatua juridista sukupuolta ei ole tarpeen muuttaa.

Jos identiteetti ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta, juridinen sukupuoli on mahdollista muuttaa sukupuoli-identiteettiä vastaavasti (sikäli kuin sukupuoli-identiteetti on mies tai nainen).

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #62

Tenka Issakainen: "Väärin, ainakin jos on kyse juridisesta sukupuolesta."

Heh, lisäsit siis sanat "jos" ja "juridesta".

Ihmisen sukupuoli ei määrity hänen sukupuoli-identiteettinsä pohjalta, mutta henkilön juridinen sukupuoli (väestötietojärjestelmään merkitty sukupuolitieto) voi määrittyä hänen sukupuoli-identiteettinsä pohjalta, jos henkilön sukupuoli-identiteetti ei vastaa sitä mikä on hänen tosiasiallista sukupuoltaan vastaava sukupuoli-identiteetti.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #63

"Heh, lisäsit siis sanat 'jos' ja 'juridesta'."

Niin, siltä varalta että et olisi hoksannut, että lainsäädännössä (josta puhuin viestissä 60) puhutaan juurikin juridisesta sukupuolesta. Täsmennys tuli näköjään tarpeeseen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

En vastusta, mutta asevelvollisuus pitänee lopettaa, jos kolmas kategoria luodaan, ja montako kertaa saa vaihtaa sukupuoltaan? Miestenhän kannattaa ilmoittautua kolmanteen kategoriaan, kunnes asevelvollisuusikä on ohitettu.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Asevelvollisuuden ja armeijan lopettamista puoltaa sekin vaatimus, että lapsella pitää olla oikeus molempiin vanhempiinsa koko lapsuusikänsä. Nythän sitä kukaan ei missään takaa, mutta konservatiivit jatkuvasti esittävät kyseistä oikeutta.

Transsukupuolisuuden diagnoosi edellyttää, että tila on pysyvä. Jos henkilö haluaa toistuvasti vaihtaa sukupuoltaan, on todennäköistä, että hänellä on jokin mielenterveyden ongelma, kuten skitsofrenia. Tavallisesti siis sukupuoli korjataan oikeaksi vain kerran.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Jos valtio luopuu kaikista laeista, jotka liittyvät ihmisyyteen tavalla, tai toisella, on seurauksena anarkia.

Kullakin aikakaudella lait laaditaan silloisista lähtökohdista. Jos nykypäättäjät näkevät, että rakennetaan sukupuoleton valtakunta, niin anti mennä vaan. Ehkä moniavioisuuskin sallitaan sen myötä. Moniavioisuus olisi pitänyt sallia jo ajat sitten. Miten se avioisuus sitten käsitetäänkin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Moniavioisuus olisi pitänyt sallia jo ajat sitten."

Niinhän se sallittiinkin. Mutta sittemmin se kiellettiin... :P

Perheen, yksityisomaisuuden ja valtion alkuperä

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Koska sukupuolen määrittelyn tulee olla pelkästään kyseisen henkilön itsensä määritettävissä, ei henkilötunnuksia tule liioin jakaa ennen kun henkilö on kykenevä määrittämään oman sukupuolensa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Olen kuullut, että taivaalliseen orkesteriin pääsee ilman sotutunnusta. Varmuutta en tiedä asiasta.

Käyttäjän HeliHartikainen kuva
Heli Hartikainen

Hanna-Marilla kirjoittaa: "On aika muuttaa henkilötunnukset sukupuolineutraaleiksi ja virallistaa kolmas sukupuolikategoria".

Kysymys kuuluu: miksi pitäisi virallistaa kolmas sukupuolikategoria, jos sitä monituhatvuotista ensimmäistä ja toistakaan kategoriaa ei enää saisi olla henkilötunnuksissa?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Kolmas ja mones muukin sukupuoli ovat monissa kulttuureissa olleet jo kaikki nuo tuhannet vuodet mukana, meillä kehitys on tässä välillä mennyt muiden kuin kahden sukupuolen aseman kieltämiseen lähinnä kristinuskon tulkintojen kautta.

Kolmas sukupuolikategoria "ei nainen eikä mieskään" pitäisi tunnustaa siksi, että sellaisia ihmisiä oikeasti on, joiden sukupuoli ei ole mies eikä nainen. Sen ei pitäisi kuitenkaan lukea kissankokoisilla kirjaimilla henkilötunnuksessa, vaan väestö- ja terveystietojen taustamateriaalissa.

Aloittavalla työryhmällä on selkeä lähtöoletus siitä, että tunnistetietoja ei tarvitse sitoa sukupuoleen. En ymmärrä, miksi meidän pitäisi myöskään sellaista olettaa. Koko sukupuoleen sidottu hetu on peräisin 1960-luvun lopulta, sitä ennen pärjättiin ilman moista vallan mainiosti.

Timo Lehtonen

Anukatariina Solonen kirjoitti: "Kolmas sukupuolikategoria "ei nainen eikä mieskään" pitäisi tunnustaa siksi, että sellaisia ihmisiä oikeasti on, joiden sukupuoli ei ole mies eikä nainen."

Väärin.

Jokainen ihminen on tosiasialliselta sukupuoleltaan joko miessukupuolinen (mies/poika) tai naissukupuolinen (nainen/tyttö), mutta yksittäisen miehen/pojan sukupuoli-identitetti voi olla jotain muuta kuin miessukupuolta vastaava ja yksittäisen naisen/tytön sukupuoli-identitetti voi olla jotain muuta kuin naissukupuolta vastaava.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Viekää tuhkamunatkin piisin ääreltä!

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Jos sukupuolen määrittelyn väitetään kuuluvan yksilön vapauden piiriin, niin samalla oudolla logiikalla henkilön tulisi myös voida saada vapaasti määritellä oma ikänsä. Tällöin esim. 37-vuotias henkilö voisi ilmoittaa olevansa 68-vuotias, jolloin hän voisi siirtyä eläkkeelle. Tässä avautuukin mahdollisuus perustulolle, koska myös eläkkeensaajana on yleensä mahdollisuus tehdä samanaikaisesti töitä.

Timo Lehtonen

Ilkka Janhunen kirjoitti: "...samalla oudolla logiikalla henkilön tulisi myös voida saada vapaasti määritellä oma ikänsä."

Noin on marjat.

Samaa logiikkaa käyttäen Suomen kansalainen voi väittää (valehdella) olevansa kansalaisuudeltaan ruotsalainen - ja tuo väite viranomaisten pitäisi ottaa vakavasti ja hyväksyä totena ja antaa sen perusteella ko. suomalaiselle Ruotsin passi.

Niko Sillanpää

Ei ole mitään älyllistä syytä käyttää tähän eurosentin killinkiäkään rahaa.

Sukupuoli tai mikään muukaan identiteetti ei ole edes teoriassa itse määriteltävä kohde, vaan se muodostuu vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa.

Asia ei myöskään aukea vapausdiskurssin kautta, koska minulla on aivan yhtä suuri vapaus niin katsoessani olla hyväksymättä vaikka sinun itse tekemääsi identiteettimäärittelyä kuin sinulla vapaus kyseiseen määrittelyyn, ts. et pysty pakottamaan identiteettimäärittelyäsi muille eli muilla ole mitään automaattista velvollisuutta hyväksyä tällaisia määrittelyitä.

Timo Lehtonen

Blogisti kirjoitti: "Nykyisin henkilötunnukseen liittyy tietoa ihmisen iästä ja juridisesta sukupuolesta."

Jos tieto sukupuolesta pitäisi jättää pois, niin pitäisikö samalla myös tieto iästä jättää pois?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Pitäisikö myös kätkeä kytkentä johonkin konkreettiseen henkilöön??? Arvotaan vain jokaiselle jokin satunnaisluku, jota ei tallenneta mihinkään. Mitä näillä hetuilla sitten enää tehdään?

Miksiköhän tätä kytkentää sukupuoleen ei haluta kertoa perusteluna vaan puhutaan vain tunnusten riittämättömyydestä? Jokaiseen syntymäpäiväänhän voidaan liittää 1000 henkilöä, joten nykyisellä syntyvyydellä tämän ylitys jonain päivänä, esimerkiksi 9 kuukauden päästä juhannuksesta, tuntuu käytännössä mahdottomalta.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Syntymävuosi pitänee löytyä. Tarkempi syntymäajan määrittely ei ole tarpeen.

Timo Lehtonen

Blogisti kirjoitti: "Vaikka henkilötunnuksen on saanut vahvistettua omaa sukupuolta paremmin vastaavaksi, on vanhoissa asiakirjoissa, kuten työ- ja koulutodistuksissa, edelleen vanha henkilötunnus."

Vaikka yksilön henkilötieto muutettaisiin, niin ei vanhoissa asiakirjoissa oleva yksilön sukupuolitieto muutu.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Eipäs levitetä väärää tietoa. Kyllä nimi ja henkilötunnus muutetaan vanhoihin asiakirjoihin asiakirjan antajan, esimerkiksi oppilaitoksen, toimesta. Ylioppilastodistuksenkin saa uusilla tiedoilla. Ongelmana ovat esimerkiksi työtodistukset, joiden antajaa ei enää ole olemassakaan.

Olisi henkilöä kohtaan julmaa, mikäli tieto korjatusta sukupuolesta ilmenisi todistuksista ja saattaisi johtaa syrjintään.

Timo Lehtonen

Jaana Jaana Holmströmin kommenttiin nro 41.:
Jos henkilön hetu muutetaan, niin on 100 varmaa, etteivät kaikki ko. henkilöt saa muutettuna itselleen kaikkia heitä koskevia "vanhoja" asiakirjoja sellaisina, että niissä on muutettu heidän hetu.

Käyttäjän juylitalo kuva
Jukka Ylitalo

Prosentuaalisesti kuinka monella ihmisellä syntyessään EI ole selkeästi todettavissa sukupuoli? Siellä on joko pippeli tai sitten pimppi? Siellä on munasarjat tai kivekset, eikö? Solutasolla on kromosomit xx tai xy. Kuinka monella promillella syntyvistä lapsista näissä parametreissa on jotain epäselvää?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Vastaus kysymyksiisi löytyy helposti googlettamalla.

Kysyt kuinka suurella osalla sukupuoli ei ole selkeästi todettavissa, eli kuinka suuri osa on intersukupuolisia. Toteaminen tehdään vain silmämääräisesti, joten kromosomitason monimuotoisuudesta ei näin saada mitään tietoa, vain ulkoisista sukuelimistä. Näin määriteltynä intersukupuolisia syntyy noin 20 vuosittain. Kun kromosomiongelmatkin huomioidaan, määrä kasvaa kahteen promilleen. Intersukupuolisuudessa ongelma on ollut, että lapsia on hyvin nuorena korjattu tytöiksi, koska se on helpompaa. Myöhemmin on sitten ilmennyt, että kirurginen korjaus on tapahtunut väärään suuntaan. Ja henkilön kasvatus tiettyyn sukupuoleen ei ole kokemuksen perusteella mahdollista.

Kromosomeissa on muitakin vaihtoehtoja kuin nuo yleisimmät XX ja XY. Sitten on tapauksia, joissa kromosomit ovat normaalit, mutta esimerkiksi hormonireseptorit, joita tarvitaan kromosomien määräyksien toteuttamisessa, eivät toimikaan. Tai jompikumpi sukupuolikromosomeista aktivoituukin väärin. Tämänkaltaisissa tilanteissa seurauksena saattaa olla transukupuolisuus, eli aivojen sukupuoli on eri kuin sukuelinten. Ja taas käytännössä on osoittautunut mahdottomaksi kasvattaa lapsi aivojen sukupuolen vastaisesti. Nykyään transsukupuolisia arvioidaan olevan 1/500.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"Tämänkaltaisissa tilanteissa seurauksena saattaa olla transukupuolisuus, eli aivojen sukupuoli on eri kuin sukuelinten."

-> Tällaisissa tilanteissa kyse on mielenterveyden häiriöstä, ei siinä mitään sen kummempaa ole.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #48

Jos ollaan ihan tarkkoja, kyse on aivojen kehityksellisestä häiriöstä. Perinteisesti mielenterveyden häiriöllä tarkoitetaan psykoosia tai vastaavaa tilaa, mitä ihmisellä ainakaan ei saa olla, että hän saisi transsupuolisuusdiagnoosin.

Jos tuolla mielenterveyden häiriöllä pyrit siihen, että transsukupuolisuutta pitäisi hoitaa psykiatrian menetelmin, niin sellaista hoitoa ei ole olemassa. Sukupuolta ei voi ihmiselle kasvattaa, koska se on kovakoodattu aivoihin. Tästä ollaan nykyään yksimielisiä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #49

Edellä esitetty ei ole vakuuttavaa. Esimerkiksi musiikkimanageri Cris Owen on vaihtanut sukupuolensa naisesta mieheksi, ja nyt hän katuu leikkausta
– Jos olisin tajunnut, minkälaiseksi elämäni muuttuu, en olisi koskaan mennyt leikkaukseen.
https://www.mtv.fi/viihde/muut/artikkeli/lehti-cri...

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #51

Tarkat transtutkimukset ovat perusteltuja, jotta katujien määrä olisi pieni.
"Sukupuolenvaihdoksen peruuttaneet ihmiset ovat sanoneet, että he olisivat saattaneet pelastua sukupuolenvaihdoshoidoilta, mikäli näistä asioista olisi keskusteltu laajemmin. Eli he eivät välttämättä olisi koskaan halunneet vaihtaa sukupuoltaan, mikäli he olisivat tienneet, että peruuttajatapauksia on olemassa ja että sukupuolidysforia voi liittyä traumoihin. He eivät välttämättä olisi koskaan uskoneet olevansa transsukupuolisia, mikäli he olisivat saaneet jonkin tason traumaterapiaa."
http://mustaorkidea.blogspot.fi/2016/11/transihmis...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #51

Ei ole paljon järkeä päätellä yhden ihmisen päätöksistä elämänsä suhteen miten muiden pitäisi elämäänsä elää. Cris Owen teki omat ratkaisunsa omista lähtökohdistaan, ja on ikävää, jos hän ei ole tyytyväinen päätökseensä, mutta siitä ei voi vetää johtopäätöksiä kenenkään muun elämään. Yhtä katujaa kohti on lukemattomia, jotka ovat tyytyväisiä hoitoon.

Tämä ei poista sitä, että transitiota on syytä kehittää niin, että henkilö saa kaiken mahdollisen tuen ratkaisunsa tekemiseen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #78

Tämä on vain yksi tällainen tapaus, vastaavia samanlaisia on lukemattomia. Tapaus osoittaa kuitenkin sen, että kun vika on korvien välissä, niin ehkä olisi järkevää kohdistaa ne hoitotoimenpiteetkin myös sinne. Ei siis niin, että ryhdytään kaikenlaisiin toimenpiteisiin pelkästään henkilön subjektiivisten vaatimusten pohjalta. Siinä voi aiheutua isoja ongelmia.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #89

"Tämä on vain yksi tällainen tapaus, vastaavia samanlaisia on lukemattomia."

Lukemattomia? Osaatko antaa tarkempaa arviota?

"Tapaus osoittaa kuitenkin sen, että kun vika on korvien välissä, niin ehkä olisi järkevää kohdistaa ne hoitotoimenpiteetkin myös sinne."

Kuulostaisi muuten järkevältä, mutta sellaista hoitoa EI OLE. Vai voitko kertoa, missä sellaista annetaan, kun HUS:lla tai TAYS:lla ei sellaisesta ole tietoa?

Huooh. Melkein maltti menee kun loputtomasti vastoin parempaa tietoa toistellaan, että pitäisi hoitaa korvien väliä, mutta sellaista hoitoa eivät maailman etevimmät psykiatrit eivätkä neurologit ole vielä vuosikymmentenkään jälkeen pystyneet kehittämään.

Vai onko tarkoitus vaatia, että transsukupuoliset vain kylmän viileästi jätettäisiin hoitamatta vaikka tehokkaita hoitoja on olemassa. No, sitä ei ainakaan rahalla voi perustella, kyllä se menee ihan puhtaasti julmuuden piikkiin.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #91

"Lukemattomia? Osaatko antaa tarkempaa arviota?"

-> Voit lukea aiheesta lisää esim. Tämän linkin takaa ja tehdä arviosi itse.
http://mustaorkidea.blogspot.fi/2016/11/transihmis...

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #92

Eli heität väitteen ja sitten et pystykään esittämään siitä mitään näyttöä. Tuo blogi on ihan huuhaata. Ei sen perusteella voi arvioida mitään.

Todellisuudessa Suomessa tehdyssä tutkimuksessa todettiin 96% olevan tyytyväisiä hoitoon, mikä on mihin tahansa hoitoon verrattuna hyvä tulos. Tämä johtunee osin siitä, että Suomessa, toisin kuin USA:ssa, hoito on yhteiskunnan tukemaa eivätkä sitä anna puoskarit, vaan henkilö saa jo tutkimusvaiheessa ammatti-ihmisten tukea.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #93

"Eli heität väitteen ja sitten et pystykään esittämään siitä mitään näyttöä."

-> Minähän esitin näyttöä. Ei ole kuitenkaan järkevää kirjoittaa tässä toiseen kertaan samoja tosiasioita, jotka on jo luettavissa linkin takaa. Ole hyvä ja lue ne sieltä. Siellä on myös muita linkkejä yliopistollisiin tutkimustuloksiin, psykiatrien lausuntoihin yms. Jos tällainen näyttö ei miellytä, niin sille ei voi mitään.

"Tuo blogi on ihan huuhaata. Ei sen perusteella voi arvioida mitään."

-> On tottakai jokaiselle luontevaa pyrkiä torjumaan oman ideologian kannalta epämiellyttävät tosiasiat.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #94

Linkit, joita oli puoli tusinaa, olivat yksittäisten henkilöiden blogeihin, eivät sen kummempia tosiasioita.

On outoa yrittää joidenkin harvojen katujien kokemusten perusteella kumota tyytyväisten 96% osuutta. Eihän siinä ole mitään järkeä. Koska joku joskus ei ole ollut tyytyväinen hoitoon, ei pitäisi hoitaa ketään, niinkö? Koska monet kuolevat syöpähoidosta huolimatta tai sen takia, ketään ei pidä hoitaa, eikös vain logiikkasi mukaan?

Amerikassa eletään terveydenhuollon suhteen ihan eri todellisuudessa kuin täällä Suomessa. Siellä hoidetaan itseä omatoimisemmin ja siksi vääriä diagnooseja syntyy enemmän kuin täällä, missä katujien määrä on hyvin pieni kattavien tutkimusten ansiosta. Pliis, ei enää tuota roskapropagandaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #102

Tukholman Karoliinisessa Instituutissa vuonna 2011 tehdyn yliopistollisen
tutkimuksen mukaan sukupuolenvaihdosleikkauksen läpikäyneillä on mm. moninkertainen itsemurhariski muihin nähden.
"Conclusions Persons with transsexualism, after sex reassignment, have considerably higher risks for mortality, suicidal behaviour, and psychiatric morbidity than the general population."
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.137...

Tässä jutussa taas on kyse brittimiehestä, joka kävi läpi kalliit leikkaukset ja hoidot muuttuakseen naisen näköiseksi. Pian sen jälkeen hän alkoikin vaatia käänteistä sukupuolenvaihdosleikkausta, siis hän halusi muuttua takaisin mieheksi. Eli kokemus sukupuolesta ei ollutkaan pysyvä.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2776090/Tr...

Kyllä näitä synkkiä trans-tapauksia on vaikka kuinka paljon. Mutta ei näitä toki kannata transaktivisteille esitellä. Se on niin helppoa väittää "roskapropagandaksi" kaikki se, joka ei sovikaan yhteen oman ideologian kanssa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #103

Miten kuvittelet viestintäsi vaikuttavan transihmisiin? Lisääkö se mielestäsi heidän turvallisuudentunnettaan ja uskoaan elämään? Vai saako pelkäämään syrjintää tuntemattomien ihmisten taholta, vaikka et ole tehnyt heille mitään?

Miksi ihmeessä kuvittelet transihmisten tekevän itsemurhia, jollei jatkuvan heihin kohdistuvan syrjinnän ja hyökkäilyn vuoksi? Tiedän itse henkilön, joka on sairaalahoidossa osittain tämän vähemmistöstressiksi kutsutun asian vuoksi.

Anteeksi vain, mutta tuo oli kaikista hölmöistä argumenteista hölmöin.

Vertailun vuoksi, maksasyöpää sairastavilla 70 prosentilla syöpä uusiutuu 5 vuoden kuluessa leikkauksesta. Siis vain 30% parantuu. Selvää ainesta lopetettavaksi hoidoksi, eikös vain?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #48

Transsukupuolisuus on mahdollisesti lääketieteellistä hoitoa vaativa tila - vähän samaan tapaan kuin raskaus ja synnytys, joita kukaan täysijärkinen ei kutsu taudeiksi, vaikka ne ovatkin tautiluokituksessa mukana

Vanhassa ICD 10-tautiluokituksessa transsukupuolisuus on edelleen mentaalisten häiriöiden luokassa, jollaiseksi se muinoin riittämättömän tiedon ja ikävien asenteiden takia sijoitettiin. Sitä ollaan siirtämässä pois sieltä lähitulevaisuudessa julkaistavassa ICD 11 -tautiluokituksessa.

Timo Lehtonen

Jukka Ylitalo kirjoitti: "Prosentuaalisesti kuinka monella ihmisellä syntyessään EI ole selkeästi todettavissa sukupuoli?"

Suomessa tuollaisia vauvoja syntyy vuosittain muistaakseni noin kymmenen kappaletta (enintään 20). Laske siitä kuinka monta prosenttiyksikköä sellaisia lapsia on Suomessa vuosittain syntyvistä... ja kuin monta sellaisena syntyeitä kaikkiaan Suomessa nyt elää, jos ajatellaan esim. että ihminen elää keskimäärin vaikkapa 90 vuoden ikäiseksi. Ei sellaisena syntyneitä paljoa Suomessa ole.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ainut mikä sieppaa tuossa on, ajatus, että joudun luopumaan olemassaolevasta henkilötunnuksestani asian takia, jolla ei ole minulla minkäänlaista merkitystä, joskin henkilötunnukseni uusimisen jälkeen, se merkitys on negatiivinen.

En minä yritä määrittää kenenkään sukupuoli-identiteettiä, mutta en halua, että kukaan määrittää minun sosiaaliturvatunnustani uusiksi. Se on osa minun identiteettiäni.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Väittävät, että numerot loppuvat tunnuksille? En ymmärrä. Pitäisi kait käyttää potenssiin korottamista.

Marko Parkkola

Jokainen siis muuttaa sukupuolensa omalla rahallaan? Siis jos sukupuoli ei ole valtion asia.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Sukupuolidysforia johtaa helposti syrjäytymiseen. Syrjäytynyt maksaa yhteiskunnalle miljoonan. Sukupuolen korjaus ehkä keskimäärin tuhansia. Todella tehokasta syrjäytymisen ennaltaehkäisyä. Miksi se pitäisi jättää tekemättä?

Marko Parkkola

Koska blogaaja niin kirjoitti? En minä tiedä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Mistä rahat tähän kaikkeen? Leikataanko sairailta, vanhuksilta vai työttömiltä?

Köyhä, sairas, työtön ei pääse edes lääkäriin, silloin kun on tarve. Menee viimeisessä hädässä, jos on varaa. Ostaa lääkkeet, jos rahaa riittää. Ja täällä kehutaan sukupuolenkorjausleikkausten edullisuutta. Entäs psykiatrille pääseminen tai mielenterveyshoito tällä hetkellä, onx kaikki okei noin niinku tavan tallaajalle?

Niin, että tähän pelleilyyn, mistä rahat?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Kysymys kuuluu pikemminkin, mistä rahat hoitamattomuuden vuoksi syrjäytyneisiin?

Transsukupuolisten hoitaminen päinvastoin säästää rahaa, kun henkilö välttyy syrjäytymiseltä ja hänestä tulee työssäkäyvä veroa maksava kansalainen. Näin rahoitetaan sairaiden, vanhuksien ja työttömien palveluita. Siis mikäli niitä halutaan rahoittaa. Nykyinen hallitus ei ole halunnut, vaan on leikannut niistä ja siirtänyt rahat rikkaiden verohelpotuksiin.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kaiken tämän pitäisi siis helpottaa oikeasti sairaiden ja köyhien taloudellista tilannetta? No nythän vitsin murjaisit. Sinne samaan jonoon vain tai omalla kustannuksella. Jos minun itsetuntoni on kiinni pienien rintojen koosta ja nenäni liian suuri, saanko yhteiskunnan varoilla leikkauksen? No en. Eikä muuten tulisi mieleenikään pyytää.

Ja nythän oli puhetta 5,5milj ihmisen kelakorteista. Ai, että kun tulee komiteoineen halvaksi....

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Koska en ole asiantuntija, en voi olla varma siitä, mikä on oikeaa tutkittua tietoa ja mikä on kyberiä. Tuntuu siltä, että kaikilla on se oma lehmänsä ojassa. Löytyy monta arvostettujen tutkimuslaitosten julkaisua, jotka selkeästi ovat eri mieltä esittämäsi toimennpiteen hyödystä, tai inhimillisyydestä.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Poliitikot vaikenevat toisesta asiata.
Miksi ihmisen lisääntymiskyky on valtion asia?

Steriloimisen yleinen ikäraja Suomessa, 30 vuotta, on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva alaikäraja Suomessa.
Yleinen steriloimisen ikäraja on Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa 25 vuotta.

Kansalaisaloite ikärajan alentamisesta epäonnistui, koska se ei saanut julkisuutta.
Poliitikot eivät kommentoineet aloitetta.
Vasemmistonuoret ja Vihreät ovat kirjanneet ohjelmaansa saman tavoitteen:
Vasemmistonuoret: "Omasta aloitteesta sterilisaatioon hakeutuminen sitä vastoin on tehtävä mahdolliseksi jo 25-vuotiaille."
Vihreä Liitto: "Samalla puoluekokous hyväksyy tavoitteen sterilisaation ikärajan alentamisesta 25 vuoteen."
Kumpikin oli kuitenkin julkisuudessa hiljaa aloitteesta.
Vasemmistonuoret lopulta vastasi kyselyyn:
"Kansalaisaloite ei ole kuitenkaan täysin järjestön näkemysten mukainen, mikä kävi ilmi kun keskusteltiin siitä hallituksessa. Meille tärkeintä on täysi itsemääräämisoikeus. Aloitteeseen on jätetty (1§/7) transsukupuolisuus perusteena steriloimiselle. Nyt kun sitä samaan aikaan yritetään poistaa translaista, niin johdonmukaisuus helpottaisi lakien päivittämistä. Ongelmallisena on pidetty myös katumus -perustetta ja avioliitto -virkettä (3§/2)."
Mutta vasemmistonuoret eivät ole pitäneet steriloimisiän alentamista esillä julkisuudessa eikä eduskunnassa.

Ainoastaan pieni Piraattipuolue jakoi sivuillaan aloitetta ja hyväksyi ohjelmaansa 18-v ikärajan.

Ihmisoikeusjärjestöt olivat aloitteesta hiljaa.
Ihmisoikeusasia lisääntymiskyvystä luopumisesta ei herätä innostusta kuten oikeus vanhemmuuteen herättää.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Mitä niitä kaikkia muuttamaan? Otetaan käyttöön kolmas ryhmä, eli heidän ryhmänsä, jotka ovat vaihtaneet sukupuolta. Luulisi numeroita löytyvän?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Vaan kun ne numerokoodit juuri rupeavat loppumaan kaikilta Mareilta ja Mikoiltakin, siksi tämä koko savotta aloitettiin ylipäätään.

Timo Lehtonen

Jos Suomen nykyinen järjestelmä vaihdetaan, niin Suomen ei ole järkevää toimia asiassa yksin. Pitäisi laatia kansainvälinen ISO- tai EN-standardi, jonka mukainen Suomen uuden järjestelmän pitää olla - järjestelmän pitäisi olla samanlainen eri maissa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Henkilötunnusjärjestelmän muuttamiselle ei voi osoittaa mitään järkevää syytä, kyse on pelkästään verovarojen tuhlauksesesta. Täältä voi lukea lisää:
http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244203-henki...

Timo Lehtonen

Tiedoksi: Asiaa transsukupuolisuudesta - 22.12.2015 Timo Lehtonen
http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2087...

Timo Lehtonen

Mies raskaana ja muita valtakunnan vauvauutisia
10.10.2017 Pasi Turunen
https://www.patmos.fi/blogi/kirjoitukset/1060/mies...

Timo Lehtonen

Lapsuusiän sukupuolidysforia 11.10.2017
Alkuperäinen teksti: Gender Dysphoria in Children: summary points (American College of Pediatricians)
Kääntäjä Pasi Turunen
http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/lapsuusian-suk...

Pari lainausta tuosta kirjoituksesta:

7. Ihmisen sukupuolisuus on objektiivinen, biologisesti kaksinapainen piirre: ”XY” ja ”XX” ovat mies- ja naissukupuolen geneettisiä tunnuksia, eivät geneettisiä kehityshäiriön tunnuksia. Mies- ja naissukupuoli tulee ymmärtää normatiivisesti ihmisyyden rakenteeseen kuuluviksi. Ihmisen sukupuolisuus on rakenteellisesti kaksinapaista, ja sillä on ilmeinen ihmislajin kukoistukseen ja lisääntymiseen liittyvä tarkoitus. Tämä periaate on itsestään selvä. Äärimmäisen harvinaiset sukupuoleen liittyvät kehityshäiriöt (disorders of sex development, DSD), joihin kuluu muun muassa androgeeni insensitiivisyys -syndrooma ja synnynnäinen lisämunuaisen hyperplasia, ovat kaikki lääketieteellisesti tunnistettavissa olevia poikkeamia normatiivisesta sukupuolten kaksinapaisuudesta, ja ne tunnustetaan asianmukaisesti ihmisrakenteen kehityshäiriöiksi. Henkilöt, joilla on näitä kehityshäiriöitä, eivät muodosta kolmatta sukupuolta.

8. Ihmisillä on syntyessään biologinen sukupuoli. Sukupuoli-identiteetti (”gender”; käsitys ja kokemus itsestään miehenä tai naisena) on psykologinen käsite, ei objektiivinen biologinen entiteetti. Kukaan ei syntyessään omaa tietoisuutta mieheydestään tai naiseudestaan. Tämä tietoisuus kehittyy ajan myötä ja voi muiden itseä koskevaan tiedostamiseen liittyvien aspektien tavoin suistua raiteilta vauvaiästä alkaen lapsuudessa koettujen subjektiivisten aistimusten, ihmissuhteiden ja kielteisten kokemusten johdosta. Henkilöt, jotka identifioivat itsensä sanomalla, että he ”kokevat olevansa vastakkaista sukupuolta” tai ”jossain näiden välillä”, eivät muodosta kolmatta sukupuolta. He ovat edelleen biologisesti miehiä ja biologisesti naisia.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Tulihan se sieltä...

American College of Pediatricians on hienosta nimestään huolimatta ääriuskovaisten lääkärien pseudotieteellistä disinformaatiota suoltava sakki, joka on ihmisoikeuksia vahtivan riippumattoman järjestön Southern Poverty Law Centerin arvioissa luokiteltu sateenkaariväen oikeuksia vakavasti uhkaavaksi viharyhmäksi. Sen argumentoinnilla kannattaakin täällä revitellä.

Aito avioliitto paljastuu samalla amerikkalaisen fundamentalismin äänitorveksi Suomessa. Aluksi AA mekasti tasa-arvoista avioliittoa vastaan, nyt ovat tulilinjalla ennen kaikkea sukupuolivähemmistöt molemmilla puolilla rapakkoa.

Arto Jääskeläinen

@Anukatariina Solonen
Voisitko pysyä asiassa? Kommenttisi on epäasiallista solvausta.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #107

Arto Jääskeläinen

Loukkaannuitko tuon lääkäriseuran puolesta?

On äärimmäisen loukkaavaa tuoda tälle foorumille argumentiksi selkeää valehtelua, joka on tieteen kaapuun kätkettyä - varsinkin, kun sen sisältö loukkaa mitä syvimmin jo muutenkin oikeuksiltaan vajaassa asemassa olevaa vähemmistöä ja sillä yritetään perustella edelleen tämän syrjinnän jatkamista. Pysyin siis myös asiassa.

Jos loukkaannuit AA:n puolesta, on varmaan syytä esittää faktat pöytään, jotka osoittavat, että yhteyttä kahden puolen valtamerta ei ole. Tämä ei todellakaan ollut ensimmäinen kerta, kun tuosta lähteestä on kaivettu vaihtoehtoista totuutta AA:n sivuille.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #111

Anukatariina Solonen kirjoitti: "On äärimmäisen loukkaavaa tuoda tälle foorumille argumentiksi selkeää valehtelua, joka on tieteen kaapuun kätkettyä..."

Anukatariina Solonen, kerro kuka on tuonut tänne argumentiksi selkeää valehtelua, joka on tieteen kaapuun kätkettyä ja mistä kommentista tarkoittamasi valehtelu löytyy.
Kerro myös mikä kohta ko. kommentin tekstissä on mielestäsi valehtelua ja kerro mihin näyttöön/tosiasiaan perustat väitteesi ko. valehtelusta.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #117

Anukatariina varmaan vastaa kysymyksiisi itse, mutta lainaan minäkin tuosta yllä mainitsemastasi kirjoituksesta kohtia.

"Amerikkalainen lastenlääkärien yhdistys The American College of Pediatricians kehottaa hoitoalan ammattilaisia, opettajia sekä lainsäätäjiä hylkäämään kaikki sellaiset poliittiset päätökset, joilla lapsia ehdollistetaan hyväksymään normaalina ja terveenä sellainen elämä, jossa lääkkeiden avulla ja kirurgisesti tekeydytään vastakkaiseksi sukupuoleksi."

Eli siis lapsien kokemaa sukupuolidysforiaa ei saisi hoitaa mitenkään. Psykiatrista hoitoa, joka muuttaisi lapsen käsitystä sukupuolestaan, ei ole. Lasta ei saisi edes kutsua hänen haluamallaan nimellä eikä hän saisi käyttää omaksi tuntemansa sukupuolen vaatteita. Siis pelkkää kärsimystä koko lapsuus translapselle.

Olenko oikeassa, Timo Lehtonen, kun vedän johtopäätöksen, että sama koskisi myös aikuistuneita transsukupuolisia, eli ei hormoni- ja leikkaushoitoa, ei nimenmuutosta eikä henkilötunnuksenmuutosta? Eli ei mitään hoitoa, joka todistetusti (tämä todetaan myös kirjoituksessa) auttaa transsukupuolisia. Ja muistetaan, että psykiatrista hoitoa ei ole. Eli EI MITÄÄN hoitoa transsukupuolisuuteen on Aito Avioliiton ja Timo Lehtosen ja Arto Jääskeläisen tavoitteena. En voi sanoa muuta kuin, että äärimmäisen julmaa. Monet transsukupuoliset kokevat tällaisen ponnistelun heidän elämänsä vaikeuttamiseksi äärimmäisen ahdistavana.

"9. Henkilön uskomus siitä, että hän on jotain, mitä hän ei ole, on parhaimmassa tapauksessa osoitus ajattelun sekavuudesta, pahimmillaan harhakuvitelmasta."

Mitä henkilö siis on? Ilmeisesti tarkoitetaan sukupuoleltaan. Se todetaan heti syntymän jälkeen ulkoisista sukuelimistä. Ei siis edes koko sukuelimistöstä, eikä ole mitään keinoa varmistaa, että aivot ovat kehittyneet saman sukupuolen mukaan. Mutta näin siis muka tiedetään, mitä ihminen on ja kaikki muu on sekavuutta ja harhaisuutta. Käytännössä näin kiellettäisiin transsukupuolisuuden olemassaolo ja hoito. Itseasiassa transtutkimuksen yksi päätavoite on eristää transsukupuolisuusdiagnosoiduista oikeasti harhaiset ja sekavat. Jäljelle jääneet eivät sitä ole.

"10. Vastakkaisen sukupuolen hormonien käyttöön (pojilla estrogeeni ja tytöillä testosteroni) liittyy vaarallisia terveysriskejä."

Sitten luetellaan naisille ja miehille tyypillisiä sairauksia. Pelkkää pelottelua, koska jos riskit olisivat suuret, olisi meillä kaikilla hormonien estolääkitys. Yksinkertaisesti hölmö väite.

Kirjoituksen suurin puute on, että tutkimuksista vedetyt johtopäätökset ovat asenteellisia tai pahantahtoisia, lievimmillään ihan jotain muuta, kuin tutkimus oikeasti osoittaa.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #119

Jaana Holmström kirjoitti: ”Eli siis lapsien kokemaa sukupuolidysforiaa ei saisi hoitaa mitenkään.” - - ”Eli EI MITÄÄN hoitoa transsukupuolisuuteen on Aito Avioliiton ja Timo Lehtosen ja Arto Jääskeläisen tavoitteena.”

Kantani ei ole tuollainen. Tietääkseni Aito avioliitto -yhdistys ei ole esittänyt kantaansa asiassa.

Näytät härskisti vääristelevän toisten osapuolten kirjoittamien tekstien sanomaa rajulla kädellä. Teetkö noin tahallasi? Kirjoitat näköjään sellaista, jota kukaan mainitsemistasi osapuolista ei ole kertonut kantanaan. Kaiken lisäksi kirjoitit kuvitelmiesi tuotoksen julkisuuteen ikään kuin mainitsemasi osapuolten kanta olisi sellainen mitä kirjoitit (osittain tikkukirjaimia käyttäen).

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #121

Jos AA:n kanta ei ole se, mikä ilmenee sivuilla olevasta kirjoituksesta, jota tännekin on lainattu Timo Lehtosen toimesta, niin miksi ihmeessä kirjoitus on sivuilla ja miksi ihmeessä se piti linkittää tänne?

Nyt olisi Timo Lehtosella ollut mainio tilaisuus kertoa kantansa transsukupuolisten hoidosta, jos se poikkeaa tuon kirjoituksen kannasta. Mutta ei. Eli olemme edelleen tuon kirjoituksen varassa.

Koivulalla olisi ollut näissä blogeissa mainio tilaisuus kertoa, että raflaavista mielipiteistään huolimatta hän ammatissaan toimii yleisesti hyväksytyllä tavalla. Tätä vakuutusta odottelen vieläkin turhaan.

Mikähän tässä oikeasti on härskiä? Olisiko AA:n syytä kertoa kantansa, mikäli se on eri kuin tuon kirjoituksen?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #117

”Ihmisen sukupuolisuus on objektiivinen, biologisesti kaksinapainen piirre: ”XY” ja ”XX” ovat mies- ja naissukupuolen geneettisiä tunnuksia, eivät geneettisiä kehityshäiriön tunnuksia.”

Sana kehityshäiriö on arvolatautunut, nykyään puhutaan variaatiosta. Osa näistä variaatioista on todella epänormaali muutos geenissä tai kromosomien liittymisessä toisiinsa. Totta on myös se, että ihmislaji tarvitsee XY- ja XX-perustaista lisääntymistä. Kaksinapaisuuden korostaminen tuossa on kuitenkin arvolatautuneesti muotoiltu ja muita vaihtoehtoja toiseuttava.

”Mies- ja naissukupuoli tulee ymmärtää normatiivisesti ihmisyyden rakenteeseen kuuluviksi.”

Muut sukupuolet sosiaalisina konstruktioina ovat hyvin yleisiä ympäri maapallon.

”Ihmisen sukupuolisuus on rakenteellisesti kaksinapaista, ja sillä on ilmeinen ihmislajin kukoistukseen ja lisääntymiseen liittyvä tarkoitus. Tämä periaate on itsestään selvä.”

Lisäys ”itsestään selvä” haluaa pyyhkiä pois oikeutuksen muilta vaihtoehdoilta eikä ole millään tavoin tieteellisesti perusteltu lausuma. ”Kukoistus” jatkaa samalla linjalla viitaten implisiittisesti muiden variaatioiden olevan ”lajin rappiota”.

”Äärimmäisen harvinaiset sukupuoleen liittyvät kehityshäiriöt … … eivät muodosta kolmatta sukupuolta.”

Transihmisten geneettinen tausta ei ole yleensä noissa kuvatuissa variaatioissa, kyse lienee ns. epigeneettisestä variaatiosta. Asiaa ei kovin hyvin vielä tunneta, mutta tiede etsii selitystä nykyään lähinnä epigeneettisten ilmiöiden suunnalta. Teksti on tässä kohdin tahallaan harhaanjohtava.

”8. Ihmisillä on syntyessään biologinen sukupuoli. Sukupuoli-identiteetti (”gender”; käsitys ja kokemus itsestään miehenä tai naisena) on psykologinen käsite, ei objektiivinen biologinen entiteetti.”

Biologinen entiteetti ei ole sen arvokkaampi kuin psykologinen, tässä halutaan mitätöidä kokemuksen merkitystä – varsinkin, kun transsukupuolisuus on edelleen vanhasta muistista valitettavasti mielen häiriöiden joukossa tautiluokituksessa.

”Kukaan ei syntyessään omaa tietoisuutta mieheydestään tai naiseudestaan. Tämä tietoisuus kehittyy ajan myötä ja voi muiden itseä koskevaan tiedostamiseen liittyvien aspektien tavoin suistua raiteilta vauvaiästä alkaen lapsuudessa koettujen subjektiivisten aistimusten, ihmissuhteiden ja kielteisten kokemusten johdosta.”

Tästä freudilaisuuden synkästä kaiusta päädyttäisiin loogisesti sellaiseen johtopäätökseen, että ihmisen voi kasvattaa johonkin sukupuolikokemukseen biologisesta taustasta riippumatta. Kuitenkin tällaiset karmeat ihmiskokeet ovat päättyneet karmeasti – itsemurha on hyvin yleinen lopputulema. Tämä sama koskee myös transihmisiä. Translapsi ilmaisee sukupuoltaan usein niin pian, kun hänelle alkaa selvitä sukupuolet sosiaalisina konstruktioina. Joskus se tapahtuu myöhemmin, mutta puskee ympäristön opettaman normatiivisen mallin altakin.

” Henkilöt, jotka identifioivat itsensä sanomalla, että he ”kokevat olevansa vastakkaista sukupuolta” tai ”jossain näiden välillä”, eivät muodosta kolmatta sukupuolta. He ovat edelleen biologisesti miehiä ja biologisesti naisia.”

Heistä osalla voi olla biologinen miehen tai naisen keho, mutta muista biologisista seikoista johtuen heidän sukupuolikokemuksensa ei vastaa sitä. Lisäksi kokemus ja asettuminen elämään sen kokemuksen mukaiseen elämään muodostavat joissain tapauksissa uuden kulttuurisen sukupuolifunktion, jota voidaan kutsua ”kolmanneksi sukupuoleksi” - joissakin kulttuureissa näitä sukupuolia on vielä paljon enemmän. Useimmissa tapauksissa transihmiset eivät muodosta mitään uutta kulttuurista funktiota, vaan he integroituvat jo olemassa oleviin. Vetoamalla heidän biologiseen kehoonsa, joka ei edellä kerrotun perusteella määritä yksiselitteisesti heidän sukupuolikokemustaan, on heidän kokemuksensa merkityksen kieltämistä. Suomen laissa syrjintä tällaisen retoriikan perusteella on kielletty.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #120

@Anukatariina Solonen

Mitään ihmisen kolmatta sukupuolta ei ole koskaan löydetty. Puheet "sukupuolen moninaisuudesta" on virheellistä.

Erilaisia tuntemuksia ei kukaan kiistä. Tuntemus ei kuitenkaan muuta kenenkään sukupuolta.

Tilanne, jossa henkilö kokee olevansa jotain muuta, on lääketieteellisen diagnoosin paikka. Objektiivista lääketieteellistä arviointia ei voi sivuuttaa, se on aivan selvä asia.

Olet Setan edustaja, joten kommenttini menee oikeaan paikkaan: Seta aiheuttaa vahinkoa nuorten keskuudessa ja Setan toiminta on vastuutonta. Olen kirjoittanut asiasta:

http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #124

Sinulla perusteet löytynevät aiemmassa viestissä mainitsemani lääkärin arvovaltaa väärinkäyttäävän joukon julistuksesta, minä perustan ajatukseni mm. kansainnvälisesti kiistatta arvostetuimman lääkärijärjestön WPATH:in arvioihin. Taas saa kukin miettiä, kumpi näistä on luotettavampi.

Sukupuoli, josta tässä on alun perin kyse on kokemuksellinen ja sosiaalinen sukupuoli, siis gender-sanaa lähellä oleva. Sen sukupuolen moninaisuuden kiistää vain ihminen, jolla ei ole kykyä tai halua hyväksyä tuota ajatusta. On myös ilmiselvää, että genderin ja sexin välillä on monimutkainen suhde, joka siksi tuottaa sukupuoleen (tässä gender) moninaisuutta. Se moninaisuus tarvitsee myös oikeutuksen yhteiskunnassa, siksi heillä pitää olla oikeus omaan juridiseen sukupuoleen: Nainen, mies tai jotain muuta.

Linkkisi sisälsi tuota samaa vihamielistä puhetta kuin ne lääkärit siellä Amerikassakin suoltavat. Argumentteihin olen pääosin vastannut jo heidän tekstinsä ruotiessani. Linkkinne tuohon viharyhmään tulee vain entistäkin selvemmäksi.

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #111

@Anukatariina Solonen
""On äärimmäisen loukkaavaa tuoda tälle foorumille argumentiksi selkeää valehtelua...""

Tuon takia juuri huomautin sinulle asiassa pysymisestä.

Timo Lehtonen

”Tasa-arvoa käsittelevässä kirjallisuudessa käytetään termiä gender, jolla ei ole omaa sanaa suomen kielessä, mutta siihen viitataan mm. sanaparilla sosiaalinen sukupuoli.
Termi gender viittaa yhteiskunnassa kehittyneisiin rooleihin ja suhteisiin, henkilökohtaisiin piirteisiin, asenteisiin, käytökseen, arvoihin sekä suhteelliseen vaikutusvaltaan, jotka ilmenevät eri tavalla naisten ja miesten kohdalla. Biologisen sukupuolen ollessa genetiikan ja anatomian määrittelemä, gender (tai sosiaalinen sukupuoli) on opittu identiteetti, joka muuttuu ajassa, paikassa ja eri kulttuurien välillä.”
Lähde: Sukupuolten tasa-arvo globaaleissa arvoketjuissa ja kaupankäyntiä tukevan kehitysyhteistyön rooli tasa-arvon ja naisten työllisyyden edistäjänä kehitysmaissa
http://www.formin.fi/public/download.aspx?ID=125670&GUID={236C54CB-F0B8-4AA3-AAE2-E461C32BE347}

Sex: Sex refers to the biological and physiological characteristics that define humans as female or male. These sets of biological characteristics are not mutually exclusive, as there are individuals who possess both, but these characteristics tend to differentiate humans as females or males.
http://eige.europa.eu/rdc/thesaurus/terms/1361

Gender: Gender refers to the social attributes and opportunities associated with being female and male and to the relationships between women and men and girls and boys, as well as to the relations between women and those between men. These attributes, opportunities and relationships are socially constructed and are learned through socialisation processes. They are context- and time-specific, and changeable. Gender determines what is expected, allowed and valued in a women or a man in a given context. In most societies, there are differences and inequalities between women and men in responsibilities assigned, activities undertaken, access to and control over resources, as well as decision-making opportunities. Gender is part of the broader sociocultural context. Other important criteria for sociocultural analysis include class, race, poverty level, ethnic group and age.
Gender-based assumptions and expectations generally place women at a disadvantage with respect to the substantive enjoyment of rights, such as freedom to act and to be recognised as autonomous, fully capable adults, to participate fully in economic, social and political development, and to make decisions concerning their circumstances and conditions.
Gender is also an important term to understand in the context of gender identity.
http://eige.europa.eu/rdc/thesaurus/terms/1141

Gender(s): Initially, the concept of gender(s) referred to the socio-cultural construction within the binarism of women and men. This created the difference between the societal roles of genders and ‘biological’ sexed bodies. The described ‘sex/gender’ dichotomy led to an important finding that the social-cultural constructions of genders are not always directly related to anatomy and physiology. Thus the distinction between the so-called (social) gender and (biological) sex was followed by deconstruction of the idea of biological corporeality.
Note: The majority of agreed language regarding the definition of gender in different regional and international policies and conventions does not question the gender dualism and asymmetry.
http://eige.europa.eu/rdc/thesaurus/terms/1142
http://eige.europa.eu/taxonomy/term/1142

Gender identity: Gender identity refers to each person’s deeply felt internal and individual experience of gender, which may or may not correspond to the sex assigned at birth, including the personal sense of the body (which may involve, if freely chosen, modification of bodily appearance or function by medical, surgical or other means) and other expressions of gender, including dress, speech and mannerisms.
http://eige.europa.eu/rdc/thesaurus/terms/1179

Gender Equality Glossary and Thesaurus
http://eige.europa.eu/rdc/thesaurus

Arto Jääskeläinen

Lainaus tekstistä:
""Sukupuolen määrittelyn ei tulisi olla valtion päätettävissä, vaan henkilön itsensä. ""

Olipas aikamoinen väite --- ja ilman perustelua.

Sukupuolen määrittely tapahtuu objektiivisesti tällä hetkellä eli syntymän jälkeen. Tuo on täysin järkevä menettely.

On paljon asioita, jotka tulee määrittää objektiivisesti eikä henkilön itsensä tekeminä ja hyvin käsitettävistä syistä johtuen. Vauvan tapauksessa henkilö itse on liian nuori määrittämään mitään sekä kykyjensä että alaikäisyytensä puolesta.

Aikuisena puolestaan biologisen sukupuolen tietäminen on hyvin oleellinen asia monissa yhteyksissä. Ei sitä voi häivyttää näkymättömiin eikä häivyttäminen olisi tarkoituksenmukaista juuri missään.

Suurin asia mitä itsemäärittelyllä voi saada aikaan, on väärinkäytökset. Ei lääketieteellistä objektiivista arviointia voi ohittaa. Lääketieteellisen arvioinnin ohittaminen olisi luonteeltaan samanlainen asia, kuin jos oikeudenkäynnit lopetettaisiin perusteella, että henkilöhän voi itse arvioida onko hän syyllinen vai ei.

Kyllä objektiivista arviointia aina tarvitaan.
Ei poikkeuksista voi tehdä sääntöä kaikille muille.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Siis valtion pitää päättää yksilön sukupuolikin.

Onpas aikamoinen väite, ja perusteluja ei lainkaan. Mieleen tulee elävästi jo edesmennyt Neuvostoliitto Stalinin aikaan ja nykyinen Pohjois-Korea, joissa yksilöillä ei ole mitään oikeuksia eikä arvoa.

Sukupuolen määrittely syntymän aikaan OLISI objektiivineen, mikäli se kattaisi myös aivot, mutta se ei ole mahdollista kommunikaatiovaikeuksien vuoksi vielä tuolloin. Miksi sitä ei huomioitaisi, kun se on mahdollista jo muutaman vuoden iässä tai myöhemmin?

Mihin väärinkäytöksiin mielestäsi itsemäärittely johtaisi? Tämäkin kaipaisi kipeästi järkeviä perusteluja. Mutta pliis ei mitään tyyliin sukupuolta vaihdetaan kerran viikossa. Se on pelkästään hölmö väite.

Kuka on transasioissa tekemässä poikkeuksista sääntöä muille? Se, että trasnihmisiä kohdellaan yhdenvertaisesti muiden kanssa, ei todellakaan pakota muita transihmisiksi. Olipa outo väite.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ei valtio päätä kenenkään sukupuolta, koska sukupuolen voi todeta muutenkin, ei siihen tarvita kenenkään päätöstä. Aivokuvauksiinkaan tms. ei ole lähtökohtaisesti mitään tarvetta.

Jos kuitenkin otamme lähtökohdaksi, ettei valtio saisi päättää mistään asioista yksilön puolesta, niin sittenhän tässä katsannossa henkilön pitäisi myös saada vapaasti päättää oma veroprosenttinsa, mikä oikeus valtiolla on määrätä asiasta? Verotus on aina muutenkin puuttumista perusoikeutena turvattuun yksityisomaisuuden suojaan.

Tai miksi valtion täytyisi saada määrätä, minkä ikäinen henkilö on jos henkilöllä on oma, vahva ikäkokemus koodattuna aivoihin? Eikö yksilönvapauden nimissä henkilön tulisi itse saada määrätä minkä ikäinen hän on?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #110

Jos olisi totta, ettei valtio päätä kenenkään sukupuolta, ei vauvan syntymätodistuksessa olisi sukupuolta. Itseasiassa, mikä merkitys vauvan sukupuolella on?

Olemme yhdessä päättäneet muodostaa valtion ja antaneet sille verotusoikeuden. Verotusoikeus on valtion ominaisuus, ei yksilön. Mutta, Ilkka Jantunen, EU-aikana olet vapaa muuttamaan mihin tahansa EU-maahan, jossa mielestäsi verotus on hoidettu paremmin. Ja tietyin ehdoin EU:n ulkopuolellekin, vaikka arabimaihin tai jopa Pohjois-Koreaan, jossa takuusti ei puhuta yksilön oikeuksista, kun niitä niin kammoat.

Jos puhutaan iästä, moni ikääntynytkin ilmoittaa tuntevansa itsensä kaksikymppiseksi. Mutta tietääkseni kukaan ei ole ilmaissut haluavansa muuttaa ikänsä henkilötietoihinsa tuntemukseensa perustuen. Mutta otapa asia esiin julkisuudessa, jos ikäkokemuksesi on ristiriidassa väestötietojärjestelmän kanssa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #112

"Itseasiassa, mikä merkitys vauvan sukupuolella on?"

-> Tai mikä merkitys vauvan iällä on? Eikö olisi loogista odottaa, että henkilö saa itse päättää minkä ikäinen hän on? Entä, jos kokemus omasta iästä ei ole pysyvä vaan se myöhemmin muuttuu?

"Olemme yhdessä päättäneet muodostaa valtion ja antaneet sille verotusoikeuden."

-> Ei valtiolla ole silti mitään suoraa oikeutta kenenkään omaisuuteen. Perustuslaissa jokaisen yksityisomaisuus on turvattu. Verotus siten aina rikkoo yksityisomaisuuden suojaa.

-> Jos henkilön täytyy saada vapaasti päättää omasta sukupuolestaan, siinä tapauksessa jokaisen täytyy myös saada vapaasti päättää omasta veroprosentistaan sekä siitä, minkä ikäinen henkilö on. Millä oikeudella kukaan muu saisi näistä päättää?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #113

Ikä ja sukupuoli ovat sikäli eri asia, että iän määrittämisestä olemme kaikki yhtä mieltä, mutta sukupuolen suhteen on yhä, vaikka elämme vuotta 2017, känkkäränkkiä, jotka eivät mitenkään voi myöntää aivojen osuutta sukupuolen määrityksessä.

Jotenkin verotusoikeudellisista mielipiteistäsi tulee mieleen, ettet ole tutustunut Suomen lakiin, johon verotusoikeus perustuu. Jatketaanko sitten, kun olet tämän tehnyt?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #114

"Ikä ja sukupuoli ovat sikäli eri asia, että iän määrittämisestä olemme kaikki yhtä mieltä."

-> Näin ei tietenkään ole. Millä perusteella joku muu kuin henkilö itse saisi määritellä minkä ikäinen henkilö on?

"Jotenkin verotusoikeudellisista mielipiteistäsi tulee mieleen, ettet ole tutustunut Suomen lakiin, johon verotusoikeus perustuu. Jatketaanko sitten, kun olet tämän tehnyt?"

-> Vaikka olisinkin tutustunut Suomen lakiin, niin ei kai se edes liity tähän mitenkään?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #115

Nyt menee jo jankkauksen puolelle. Olen vastannut kysymyksiin jo monta kertaa. Lue vastaukset ylempää.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #116

Et ole vastannut kysymykseen, millä perusteella joku muu kuin henkilö itse saisi määritellä minkä ikäinen henkilö on?

Arto Jääskeläinen

Koko käsite "itsemäärittelyoikeus" on jälleen yksi uusi tarkoitushakuinen uudissana. Kukin voi arvata jo tuosta sanasta miltä suunnalta se on kotoisin.

Aina, kun jokin asia tuodaan uutena "oikeutena" se saattaa kuulostaa hienolta. Mikä on tuon uudissanan tarkoitus?

Se ilmaisee pyrkimyksen objektiivisen arvioinnin ohittamiseen. Objektiivinen arviointi taas tulee yhteiskunnan tarpeesta ja pyrkimyksestä merkityksellisen tiedon luotettavuuden varmistamiseen. Tuo jo yksinään kertoo paljon.

Tässä asiayhteydessä (trans) pyrkimyksenä on ohittaa lääketieteellinen arviointi. On aika selvää, että tuollainen ei ole käytännössä mahdollista eikä hyväksyttävää.

Koko hatusta vedetty uusi "itsemäärittelyoikeus" on aikamoista epäkäytännöllistä hölynpölyä. Toki joidenkin mielestä olisi varmaan aika kätevää määritellä itse, maksaako lainkaan veroa tai onko syyllinen oikeudessa.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Paljon väitteitä, mutta kaipaisin perusteluja.

Miksi sukupuolta ei voisi määritellä itse, etenkin ellei katso tarvitsevansa lääketieteellistä hoitoa? Miksi se ei ole mahdollista eikä hyväksyttävää? Varsinkin, kun tämä tunnetusti koskee hyvin pientä ryhmää, ehkä muutamaa promillea. Taasko väitetään pienen vähemmistön sekoittavan koko yhteiskunnan? Miten kävikään avioliittolain jälkeen, sekosiko yhteiskunta? Ei, ainoastaan muutama tuhat paria pääsi naimisiin, ei muuta.

Objektiivisella arvioinnilla tarkoittanet syntymän jälkeen kätilön tekemää silmämääräistä havaintoa lapsen ulkoisista sukuelimistä. Ei siis koko elimistöstä eikä missään tapauksessa aivojen sukupuolittuneisuudesta. Ja tätä vilkaisua kutsut siis juhlallisesti objektiiviseksi arvioinniksi, jota ei siis voisi korjata koskaan. Hölynpölyä.

Ja sitten, miten mielestäsi veronmaksu ja syyllisyys oikeudessa on vertailukelpoinen yksilön pysyvään ominaisuuteen?

Arto Jääskeläinen

@Jaana Holmström
1) ""Miksi sukupuolta ei voisi määritellä itse, etenkin ellei katso tarvitsevansa lääketieteellistä hoitoa? ""

Sanoit oikeastaan kysymyksen ja vastauksen samassa lauseessa.
Ei ole terveydenhoidon piirissä lainkaan harvinaista, että potilaan näkemys omasta tilastaan ei vastaa todellisuutta. Vahvasti alkoholisoitunut henkilö voi kokea, että kaikki on hyvin. Anorektikko näkee itsensä liian lihavana peilistä vaikka on jo heikossa tilassa aliravitsemuksen vuoksi. Huumekierteeseen joutunut ei halua hoitoa. Näistä on vaikka mitenkä paljon esimerkkejä.

Objektiivisen lääketieteellisen arvioinnin sivuuttaminen olisi vakava virhe, sillä piiloon jäisi kaikki muut ongelmat, jotka aiheuttavat oireita.

2) ""Taasko väitetään pienen vähemmistön sekoittavan koko yhteiskunnan?""
Et näytä muistavan, että niin näyttää jo tapahtuneen seurauksena Setan vääristyneiden näkemysten kritiikittömän levityksen tuloksena. Nuorten keskuudessa oli ennen oikeastaan yksi näkyvämpi identiteettiongelma, anoreksia. Nyt niitä on jo kaksi: Osa nuorista on alkanut luulla Setan markkinointityön tuloksena, että heidän sukupuolessaan on jotain vikaa vaikka todellisuus on jotain aivan muuta. Ongelma on niin laaja, että se näkyy terveydenhoidon kuormituksessa ongelmana erityisesti tyttöjen kohdalla:

http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Toivon tiedotusvälineiden edustajien lukevan tuosta raportista tiedotusvälineitä koskevan osuuden.

3) ""Objektiivisella arvioinnilla tarkoittanet syntymän jälkeen kätilön tekemää silmämääräistä havaintoa lapsen ulkoisista sukuelimistä. Ei siis koko elimistöstä eikä missään tapauksessa aivojen..."
Ajattelit ilmeisesti räjäyttää terveydenhoidon kuormituksen ylimääräisillä tarpeettomilla tutkimuksilla heti syntymän jälkeen?

4) ""...objektiiviseksi arvioinniksi, jota ei siis voisi korjata koskaan.""
Lääketieteellinen arviointi on myös myöhemminkin käytettävissä. Luotan lääkäreiden oman alansa asiantuntijoina olevan luotettavampi taho arvioimaan terveydellisiä asioita kuin potilas itse.

5) ""Ja sitten, miten mielestäsi veronmaksu ja syyllisyys oikeudessa on vertailukelpoinen yksilön pysyvään ominaisuuteen?""
Arvaan, että et ymmärtänyt mitä sanoin edellisessä kommentissani "itsemäärittelyoikeudesta":
----------
Se ilmaisee pyrkimyksen objektiivisen arvioinnin ohittamiseen. Objektiivinen arviointi taas tulee yhteiskunnan tarpeesta ja pyrkimyksestä merkityksellisen tiedon luotettavuuden varmistamiseen. Tuo jo yksinään kertoo paljon.
----------

"Itsemäärittelyoikeus" on asia, jota kenelläkään ei ole. Tietysti jokainen voi määritellä itsestään mitä tahansa, mutta yhteiskunta ei voi sille oleellisissa asioissa nojata pelkästään henkilön omaan mielipiteeseen itsestään tai mitä hän haluaa.
Siksi meillä on esimerkiksi lääkärintarkastuksia, työpaikkahaastatteluja, poliisi ja oikeuslaitos.

Toivon, että tuo avasi asiaa riittävästi.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

1. Epäilemättä on ihmisiä, jotka olematta transsukupuolisia, oireilevat samaan tapaan. Mutta olisiko kauheaa, jos joku vaikkapa skitsofreniasta kärsivä muuttaa nimensä? Pitää muistaa, että nykyään kynnys pakkohoitoon on korkea, ja on vaikea parantaa ihmistä, joka ei itse sitä halua. Tämä koskee erityisesti alkoholi- ja huumeriippuvuuksia. Ihmettelen kyllä, miten ne mielestäsi liittyvät transsukupuolisuuteen.

2. Joitakin nuoria transtutkimuksessa ei ole merkki siitä, että yhteiskunta olisi sekaisin. Enemmän olisin huolissani hallitusten leikkauspolitiikan ja työttömyyden hoitamattomuuden aiheuttamasta lasten oireilusta, joka sivumennen sanottuna ennustettiin jo 90-luvun laman aikaan. Sekoitat varmaan nämä kaksi asiaa.

3. Ei, vaan osoitin miten heikolla pohjalla on mainostamasi "objektiivinen arviointi". Siksi sitä joudutaan myöhemmin korjaamaan eri syistä. Siinä todettu sukupuoli voi olla vain alustava.

4. Muistuttaisin, että transsukupuolisuuden diagnosoinnissa potilaalla on merkittävä rooli, koska kyseessä on hänen käsityksensä sukupuolestaan. Valitettavasti ei ole olemassa mittaria, jolla sukupuolen voisi mitata aivoista, vaan on tyydyttävä keskustelemaan potilaan kanssa, mikä ymmärrettävästi ei tyydytä objektiivisuuden tarvettasi, mutta on ainoa keino toistaiseksi.

5. Ja sitten itsemäärittelyoikeudesta. Jos tuo mitä sanot, ettei yksilöllä ole itsemäärittelyoikeutta, olisi totta, meillä ei olisi kuin yksi puolue. Yksilöhän ei saisi ilman valtion lupaa määritellä poliittista kantaansa muuksi kuin ainoa hyväksytty. Kuulostaa valitettavasti taas Pohjois-Korealta. Toinen itsemäärittelykohde, joka toistaiseksi ainakin on luvallista, on seksuaalinen suuntautuminen. Sikäli valtion kannalta tärkeäkin, että palvelujen suunnittelua varten se monissa maissa kysytään. Niin, ja poliittista kantaa kysytään paitsi vaaleissa, myös gallupeissa.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Sukupuolen lääketieteellinen arviointi on käytännössä sitä, että todetaan ihmisen olevan vakuuttunut itse omasta identiteetistään. Siinä ei siis ole mitään sen kummempia yhteisiä ominaisuuksia, kuten ihmisen sukupuolen mukainen käytös jne. Sellaista jotkut lääkärit toki ovat valitettavasti harrastaneet, mutta moinen ei ole hoitosuositusten mukaista toimintaa.

Mitä tulee "transsukupuolisten määrän lisääntymiseen", kyse on enemmänkin siitä, että ihmiset uskaltautuvat enemmän asian mukaiseen toimintaan itsessään olevan asian kieltämisen sijasta. Arviot transsukupuolisten määrästä ovat olleet hyvin hataria, eikä niiden varaan voi uskottavasti rakentaa "muoti-ilmiöteoriaa".

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Tuo on pelkkää ideologista ja poliittista höpöhöpöpuhetta. Sitä saa toki esittää, ei sille ole estettä.

Toimituksen poiminnat