Hanna-MarillaZidan

Hyvästit yhdenvertaisuudelle

Viikonloppuna juhlittiin Suomen itsenäisyyspäivää. Juhlin itsenäisyyspäivää, sillä olen ulkomailla asuessani oppinut arvostamaan kotimaatani. Minulle Suomi on ollut demokraattinen oikeusvaltio, jossa on vahva pyrkimys luoda hyvinvointia ja tasa-arvoa. Suomi on ollut pitkään valtio, jossa vähemmistöjen oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo ovat globaalissa mittakaavassa ylpeydenaiheita.

Meillä on perustuslaki, jossa yhdenvertaisuus halutaan taata:
"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Nyt tästä periaatteesta ollaan luopumassa. Eilen hallitus julkaisi turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelmansa. Ohjelman, jossa turvapaikansaaneille luotaisiin oma erillinen sosiaaliturvajärjestelmänsä, joka olisi voimakkaasti vastikkeellinen ja tuen taso alhaisempi kuin kantaväestöllä. Eli luodaan käytännössä etnisen taustan perusteella ryhmä, jonka tulee tulla toimeen vähemmällä kuin mikä lasketaan minimiksi muulle väestölle. Kyse on jo valmiiksi erittäin haavoittuvaisessa asemassa olevasta ihmisryhmästä. Ihmisryhmästä, joka jo nyt joutuu kohtaamaan vihamielisyyttä ja jopa konkreettisia hyökkäyksiä.

Hallitus aikoo myös karkoittaa maasta turvapaikanhakijat, jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen ennen kuin heidän valituksensa korkeimpaan oikeusasteeseen on käsitelty. Eli heiltä käytännössä viedään mahdollisuus valittaa päätöksestä.

On uskomattoman surullista, että aikana jolloin riittää tahoja, jotka haluavat luoda mielikuvia joissa turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien ihmisarvo olisi jotenkin vähäisempi, on Suomessa hallitus, joka lähtee tähän leikkiin mukaan. Yhdenvertaisuus on perustuslaissamme syystä. Valtiota, jossa joitakin ihmisryhmiä rajataan perusoikeuksien ulkopuolelle, ei voi kutsua demokraattiseksi oikeusvaltioksi, jossa on vahva pyrkimys luoda hyvinvointia ja tasa-arvoa.

Tällainen politiikka on pään työntämistä pensaaseen. Sillä ei ratkaista mitään, tuskin edes perussuomalaisten kannatuslukuja.

Sen sijaan, että edes yritettäisiin vaikuttaa ongelmien syihin, kiusataan jo enneksi vainottuja. Kyse on samasta hallituksesta, joka on leikannut lähes 400 miljoonaa kehitysavusta. Nämä rahat ovat pois rauhanvälityksesta ja työstä, jolla luotaisiin inhimillisempiä oloja siellä, mistä pakolaiset tulevat.

Niin kauan kuin ihmiset ovat vailla tulevaisuutta epätoivoisissa oloissa, jatkuu pakolaisvirta. Palautukset tai eriarvoistaminen eivät ratkaise tätä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

"... ilman hyväksyttävää perustetta..." Hyväksyttävä peruste on tässä tapauksessa maahanpyrkijöiden liian suuri määrä.

Etnisellä taustalla ei ole tässä tapauksessa mitään merkitystä. "Turvapaikanhakija" ei ole etninen tausta.

Kuuluisin sodanlietsojataho ISIS ei varmasti välitä siitä onko rauhanvälitykseen käytetty 400 miljoonaa enemmän tai vähemmän (tai onko siihen käytetty rahaa ollenkaan). Heidän ohjelmansa on jokatapauksessa sama.

Suomen sosiaaliturvaa ei ole suunniteltu maahanmuuttajien vyöry mielessä. Eikä nykyisen kaltaisia työmarkkinoita silmälläpitäen mutta se onkin jo toinen aihe.

Kuinka kauan valtio saa velkaa maksaakseen kaikille maahapyrkijöille mukavan elämän? Ja mitä tapahtuu sitten kun täällä on muutama satatuhatta jyrkästi erilaista kulttuuria edustavaa ihmistä ja valtion velanottomahdollisuudet katoavat koska luottoluokitus on pakkasella?

Käyttäjän Hanna-MarillaZidan kuva
Hanna-Marilla Zidan

"Liian suuri määrä" ei ole peruste.
Kuvitteletko tosiaan sen minimin jolla köyhät suomalaiset elävät olevan mukavaa elämää?? Suosittelen tutustumista tuilla sinnittelevien suomalaisten elämään.
Toiseksi pakolaiset eivät ole vain syyrialaisia. Eikä ISIS ole ainoa taho, joka sotii Syyriassa. Rauhanvälitystä tarvitaan niin Syyriassa kuin muuallakin.
On meidän kaikkien etu, että ihmiset tulevat toimeen.
Turvapaikanhakijat ovat ihmisiä siinä missä suomalaisetkin, jos luovumme ajattelusta jossa yhteiskunnan heikoimmistakin pidetään huolta, niin luovumme todella tärkeästä arvosta suomalaisessa yhteiskunnassa.
Esim Syyrian naapurimaissa Jordaniassa ja Libanonissa on karmeita esimerkkejä siitä mitä ihmiset ovat tehneet ja joutuneet tekemään tullakseen toimeen maissa joissa heille ei myönnetä työlupia ja joissa pakolaisten auttamiseen myönnettävien resurssien pula on johtanut mm. siihen ettei ruokaa riitä kaikille.
Ihmisten arvottaminen on vaarallista.
Suomalainen yhteiskunta tai talous ei kaadu inhimillisyyteen.
Nämä ovat arvovalintoja.
Karmeita arvovalintoja samalta hallitukselta joka on pyrkinyt leikkaamaan harmaan talouden torjunnasta ja puski kovasti hallintarekisteriä.
On selvää, että ainoat pakolaiset joille riittää sympatiaa ovat veropakolaiset.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

H-M: Liioittelet rajusti. Mihin tph tarvitsee rahaa? Hän saa ilmaisen asumisen (muut eivät saa) ja rahaa ruokaan sekä jopa vaatteisiin. Eiköhän sillä _muutaman kuukauden_ pärjää. Eivät tukiaiset mitään palkintorahoja ole vaan todellisten elämisen kustannusten kattamiseen. Ottaen huomioon, että monella tulijalla on rahaa riittävästi omasta takaa, ei ongelma kosketa läheskään kaikkia.

Siinä olet oikeassa, etteivät pakolaiset vain syyrialaisia ole. Heitä on tullut Suomeen 3 % kaikista tulijoista.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on suunniteltu suomalaisille/Suomen kansalaisille ja se koskee heitä. Se ei siis koske esimerkiksi Irakin tai Afganistanin kansalaisia aivan samalla tavalla kuin heidän sosiaaliturvansa ei koske suomalaisia. Yhdenvertaisuus tässä asiassa koskee siis ryhmää - ei koko maailmaa.

Vastaavasti mikrotasolla perheessä lapset voivat olla yhdenvertaisia, mutta jos ruokapöytään tunkee ulko-oven rikkomalla 40-vuotias pultsarilapsi, yhdenvertaisuusperiaatetta ei sovelleta häneen. Jos hänet adoptoidaan lapseksi perheeseen, niin silloin sovelletaan.

Käyttäjän Hanna-MarillaZidan kuva
Hanna-Marilla Zidan

Perusoikeudet ovat kaikille. On oikeuksia jotka on rajattu vain Suomen kansalaisille, mutta perusoikeudet eivät ole näitä oikeuksia.
Eli kyllä toimeentulo on kaikille tässä hienossa hyvinvointivaltiossa taattu.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olisin samaa mieltä jos kyse olisi pakolaisista.

Mutta kun 2/3 osaa tulijoista on siirtolaisia, on pakko ryhtyä järeämpiin toimiin.

Turvapaikkaoikeutta käytetään massiivisesti hyväksi siirtolaisuuden kanavana. Tätä ei voi hyväksyä.

Ruotsi on jo halvaantumassa massiivisen siirtolaisvyöryn takia (160000) mm. Vesteråsissa vuoden jono hammaslääkäriin, 9/15 mamuja.

Emme voi sallia samaa Suomessamme.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eiköhän kussakin maassa se hyväksyttävä peruste ole maan kansalaisuus, johon liittyy tiettyjä oikeuksia, velvollisuuksia ja etuuksia, joita ko. maalla ei ole varaa kaikille maailman eri maiden kansalaisille tarjota?
Jos joku on eri mieltä, hän voisi kertoa, miten se talouden osalta toimisi käytännössä, ja ennen kaikkea, missä tällainen toiveuni on toteutettu?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Tässä kommentissa perustuslakia säätämässä ollut kansanedustaja kertoo, että laki koskee jokaista eikä vain Suomen kansalaista.

http://jarilindstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2080...

Ehkä se toiveuni toteutetaan täällä?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Kyllähän tämä kiteytyy siihen, mistä yksi kehityspolitiikan ja köyhyyden johtavista kv. tutkijoista, ekonomisti Jeffrey Sachs totesi jo ennen tilanteen kriisiytymistä: avoin maahanmuuttopolitiikka ja antelias sosiaaliturva on yhtälö, joka ei pysy kasassa.

pekka numminen

"Sen sijaan, että edes yritettäisiin vaikuttaa ongelmien syihin, kiusataan jo enneksi vainottuja."

Enemmistö Suomeen saapuvista on sunni-muslimeja, joita ei vainota sunni-terroristien toimesta. Vainottujen vähemmistöjen edustajia voitaisiin hakea ja palauttaa nämä sunnit takaisin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainakin osa Sunneista tulee vainottuina Eurooppaan koska eivät halua pakolla liittyä Sunni-terroristeihin.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella"

Listassa ei ole Kansalaisuutta. Alkuperä kyllä, mutta kyse on Suomen kansalaisista.

Käyttäjän Hanna-MarillaZidan kuva
Hanna-Marilla Zidan

Kyse ei ole Suomen kansalaisista.
On varmaan ihan omankin edunmukaista tutustua Suomen perustuslakiin lähemmin. On kaikille taatut perusoikeudet sekä vain kansalaisille taatut oikeudet. Yhdenvertaisuus koskee kaikkia.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990731
Kuinka meinasit totetuttaa koko maailmaa kattavan sosiaaliturvan suomen kassasta? tässäkään pykälässä ei puhuta erikseen suomen kansalaisista vaan jokaisesta.

19 §

Oikeus sosiaaliturvaan

Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.

Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

"Meillä on perustuslaki, jossa yhdenvertaisuus halutaan taata:
"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Nyt tästä periaatteesta ollaan luopumassa."

Ei olla mistään luopumassa; huomaa lainauksessasi sanat "ilman hyväksyttävää perustetta." Perusteet vain ollaan määrittelemässä uudelleen.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

"ilman hyväksyttävää perustetta"

jos eduskunnan enemmistöllä on mielestään hyväksyttävät perustelut, niin demokratia on toteutunut.

vihreät ja vasemmisto kehitysapurahoja ovat leikanneet kahdessa edellisessä hallituksessa, esim. Niinistö siirsi 200 miljoonaa tuulimyllytuiksi.
Tosin ISIS:n missioon sillä ei olisi ollut mitään vaikutusta, käytännössä kehitysavulla olisi tullut rahoittaa sisällissotaa, vaan pakolaisvirran perusteella Syyriankin kansa tuntuu kärsivän melkoisesta yhtenäisyyden puutteesta ja siten puolustushaluttomuudesta.

Venäjä vuosiavuosia sitten jo varoitteli, että "it´s a day of wrong moves" ja kannattaisi tehä jotain ja äkkiä koska lähi-idässä kytee siirtolaispommi josta eurooppa ei helpolla selviydy.

Sari Haapala

"Ohjelman, jossa turvapaikanhakijoille luotaisiin oma erillinen sosiaaliturvajärjestelmänsä, joka olisi voimakkaasti vastikkeellinen ja tuen taso alhaisempi kuin kantaväestöllä. Eli luodaan käytännössä etnisen taustan perusteella ryhmä, jonka tulee tulla toimeen vähemmällä kuin mikä lasketaan minimiksi muulle väestölle."

Turvapaikanhakijat eivät ole etninen ryhmä, vaan säännöt koskevat kaikkia eri kansallisuuksia omaavia turvapaikanhakijoita.

"Meillä on perustuslaki, jossa yhdenvertaisuus halutaan taata:
"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella." Nyt tästä periaatteesta ollaan luopumassa."

Hyväksyttävä peruste on Suomen puutteellinen kyky vastaanottaa turvapaikanhakijoita. Edelleenkin voit kuitenkin antaa asuntosi turvapaikanhakijan käyttöön verovapaasti, ja auttaa muutenkin itse haluamallasi summalla turvapaikanhakijoita. (https://www.vero.fi/fi-FI/Voit_antaa_asuntosi_turv...) Oletko siis itse jo majoittanut turvapaikanhakijoita?

Mitä mieltä olet arvioista, joiden mukaan suurin osa Suomeen tulevista on elintasopakolaisia, jotka pyrkivät ainoastaan rahallisesti hyötymään eivätkä ole uhattuja ja millään tavalla oikeutettuja turvapaikkaan ja pakolaisasemaan?

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/149341-nyt-sanotti...

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/320515-87...

Käyttäjän Hanna-MarillaZidan kuva
Hanna-Marilla Zidan

Turvapaikanhakijat ovat ryhmä, tämä ryhmä koostuu joukosta Suomessa oleskelevista etnisistä vähemmistöistä. Ohjelmassa nämä etniset ryhmät pistetään eri asemaan ryhmänä.
Suomella ei ole puutteellinen kyky ottaa vastaan turvapaikanhakijoita.
Suurimman taakan pakolaiskriisistä kantavat paljon Suomea köyhemmät maa.
Ruotsin lisättyä rajavalvontaa on Suomeen tulevien pakolaisten määrä vähentynyt. Päätökset sosiaaliturvasta, koskevat nimenomaan niitä ihmisiä joille on myönnetty turvapaikka eli ihmisiä joiden on todettu olevan aidosti suojelun tarpeessa.
Mitä mieltä olen arvioista, joiden mukaan suurin osa Suomeen tulevista on elintasopakolaisia, jotka pyrkivät ainoastaan rahallisesti hyötymään eivätkä ole uhattuja ja millään tavalla oikeutettuja turvapaikkaan ja pakolaisasemaan?
Olen sitä mieltä, että on varmasti monille joilla on pelkoa ja epävarmuutta helpompi keksiä tällaisia selityksiä sen sijaan, että tutustuisi syihin jotka ajavat ihmiset niinkin epätoivoiselle matkalle kuin se matka on jossa riskeerataan oma henki ylittäessä välimerta ja sitten kävellään vaarojen halki läpi Euroopan kylmään pohjolaan.
On helpompaa keksiä selityksiä siitä kuinka näillä ihmisillä on taka-ajatuksia ja miksi he ovat huonompia ja vähempiarvoisia ihmisiä, joilla voi perustella omaa vihaa ja pelkoa.
Ehkäpä on fiksumpaa jättää viranomaisten määriteltäväksi ihmisten tarve turvapaikalle kuin lyödä leimoja ihmisiin joiden kanssa ei itse edes ikinä ole ollut tekemisissä.
Oletko siis itse jo majoittanut turvapaikanhakijoita?
Olen asunut 25vuotta kodissa jossa on tullut ja mennyt turvapaikanhakijoita ja autettu aina parhaansa mukaan ihmisiä.
Kenen auttaminen kuuluu sinun arvoihisi ja miten tämä näkyy konkreettisina tekoina?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Totuus on se että hädässä olevaa tulisi auttaa parhaalla tavala mihin kykenee. Suomessa on kuitenkin päällä tilanne ettei rahaa turvapaikan hakijoiden käsittelyyn ja sosiaaliturvaan ole tarpeeksi. Sitä ei löydy tyhjästä ja kun lainaammista pitää välttää eikä hyväosaisten verotusta saa nostaa niin joudutaan nipistämään vähäosaisilta varsinkin niiltä joilla on vähiten, julkisesta terveydenhuollosta, ulkomaanavysta sekä lastemme perusopetuksesta. Lisäksi se että turvapaikan hakijan pitää tulla tänne kausas saadakseen apua on tehotonta ja kallista, sen takia apua ei voida tarjota kaikille sitä tarvitseville. Järkevää olisi ollut panostaa leirien olojen parantamiseen ja kokonaisten lähiöiden rakentamiseen lähialueiden turvallisiin maihin. Nykyinen pakolaislaki ja -järjestelmä on lisäksi alunperin suunniteltu satunnaisille vainotuille turvapaikanhakijoille eikä suurille massoille, tätä ei myöskään ajateltu Shengenin ja Dublinin sopimuksessa. Ennen kaikkea Eurooppa ei ollut edes kunnolla varautunut tähän meitä koettelevaan kriisiin joka pahimmillaan suistaa Euroopan sotaisaan tilaan Kuin lähi-idässä eikä se palvele ketään meistä. Tunnelma Euroopassa on suoraansanoen kriittinen ja tulen arka, yksikin erhe puolin tai toisin voi laukaista tilanteen.

Kommentoin roisessa puheenvuorossa vertauskuvallisesti asiasta:

"Kyllähä sellaienen kiristää että kun puuro jolla tulisi selvitä on muutenkin vähissä ja sitä tulee syömään useampi ihminen. No se että osaajakaa on hyvämasia ja niin pitäjoskustehdä mutta jos joutuu jakamaan vain lisää yhä suuremmalle porukalle käy niin ettei se puuro enään riitäkkään talven yli. Siinä voi käydä piankin ohraisesti kun lopputalven jääkin puurotta. Pitää siis miettiä kuinka tämän puuron saisi riittämään mahdollisimmak tehokkaasti kaikille talven yli ja on hyvin todennäköistämettä on pakko mennä lainaamaan naapurilta lisää puuroa. Jos olisintiennyt jo etukäteen että talvella tulee kylään asumaan suuri määrä puuron syöjiä, olisi kannattanut kasvattaa kesällämn suurempi ohrasato."

Irja Röntynen

Hanna - Marilla: jos tuovat työtä mukanaan ja antavat myös suomalaisille töitä, niin siitä vaan.
Kunhan Nyt ei tarvitsisi vanhusten ja lasten hyvinvoinnista kiristää ja koulutusta leikata kuten nyt TÄYTYY.
Jos tuovat elintasonsa mukanaan, eikä meidän huono työllisyys vaikeuta suomalaisten elintasoa.
Rankat leikkaukset ovat tiedossa jo tavallisen suomalaisen elintasossa ensi vuonna, niin siitä vaan.
Onko sinulla rahasäkki, josta voi maksaa kaikkien maahantulleiden kulut? Meillä Suomessa EI OLE.
Sanoo perustuslaki mitä hyvänä. Se EI muutu rahaksi!

Vanha 79 v.

Janne Kankainen

Ikävä kyllä meidän maassa monessa asiassa Suomen kansalaisia kohdellaan huonommin kuin turvapaikanhakijoita. Voit katsoa maailmalta mallia. Lähi-itä, Aasia, Afrikka....Joka paikassa muualla kohdellaan kantaväestöä paremmin kuin muita tuppaajia ja se vain suojelee sitä maata ja väestöä, jonka se on. Et ota nyt se pää pois perseestäs ja herää. Tämä on vasta alkusoittoa ja tulevaisuudessa uskon, ja toivon että mennään juuri esim Thaimaan mallia kohti. Eli aina lain, viranomaisten ja valtion silmissä muualta tullut jää hopealle kun vastassa Thaimaan KANSALAINEN. Mun pointti on tietty se, että lähtökohtaisesti Suomen ovat meidän veteraanit rakentaneet meille Suomen KANSALAISILLE ja täten myös lainsäädännön kuuluu nimenomaan olla kansalaisten puolella. Zidan... Ihan orginellia kantaväestöä et säkään kuvan tai nimen perusteella todellakaan ole. Joten sun porun ymmärtää mutta se ei johda mihinkään. Suomi suomalaisille!

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Haluaisin sinun ystävällisesti määrittelevän, mitä tarkoittaa "olla suomalainen?" Kuka on pätevä suomalaiseksi? Ja miksi?

Ajattelu maailmassasi on yksi pieni virhe: Se että Suomesta rakennettiin juurikin maahanmuuttajien toimesta erittäin kukoistava valtio. Ilman maahanmuuttajien panosta ja näkemystä, että Suomeen pystyi perustamaan yrityksiä, jotka toivat töitä suomalaisille - ilman Finlaysonia, Fazeria ja monia muita ulkomaalaisia yrittäjiä, ei Suomi olisi nyt itsensä näköinen.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

Ikävä ja valitettavan tosi on se, että jos sota olisi missä tahansa muualla maailmassa ja Suomeen pyrkisi pakolaisia, niin ottaisimme heidät paljon nopeammin ja suopeammin vastaan, vaikka kaikkialla maailmassa on hyvinkin suuria kulttuurieroja.
Suomella menee nyt huonosti jo kahdeksatta (8) vuotta ja suomalaiset haluavat löytää syntipukin, jota syyttää. Tällä hetkellä syntipukki löytyy pakolaisista ja ei-suomalaisilta näyttävistä ihmisistä. Suomalaisia ei myöskään näytä kiinnostavan suomalaisten tekemät rikokset yhtä paljon kuin ne, jotka ulkomaalaiset, turistit ja mamut ja pakolaiset tekevät. Vastakkainasettelu loppuu hyvällä tuurilla sitten, kun Suomi pääsee jaloilleen lamasta ja päättäjämme saisivat lisää älykkyyttä omaan toimintaansa.

Vesku Knuutila

ÄÄH!
Muistakaa et sähköä tulee pistorasiasta ja rahaa seinästä( vai saako sitä enää seinästä)no samapa tuo , pääasia et sitä otetaan niiltä jotka edes yrittää sitä ansaita ja jaetaan kaikille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei tule raha seinästä, ei sähkö pistorasiasta, ei ruoka kaupan hyllyltä eikä tunteet ja välittäminen ole SoMella korvattavissa. Ei niinkään valtiolle, yritykselle, yrittäjälle, työtätekevälle kuin työttömällekkään.

Toimituksen poiminnat