Hanna-MarillaZidan

Pakolaiset ovat ihmisiä, jotka pakenevat väkivaltaa, eivät tuo sitä mukanaan

Huomenna ihmiset ympäri Eurooppaa kokoontuvat toivottamaan tervetulleiksi pakolaisia.

Samaan aikaan EU-maiden johtajat pähkäilevät, minkä linjan he ottavat EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin ehdotukseen pakolaiskiintiöistä.

Viime viikolla Suomen pääministeri Juha Sipilä osoitti todellista solidaarisuutta ottamalla pakolaisia kotiinsa. Toivottavasti Sipilän solidaarisuus ulottuu Suomen kannan muodostukseen EU:n pakolaiskiintiö-kysymyksessä. Hallituksen EU-ministerivaliokunta kokoontuu tänään käsittelemään Suomen linjaa turvapaikanhakijoihin.

Konfliktit ja hätä eivät katoa maailmasta selkää kääntämällä. Tavalliset kansalaiset tajuavat tämän. Toisin kuin niin monet poliitikot, he eivät laskelmoi vaan auttavat.

Euroopan pakolaiskriisi on pitkästä aikaa osoittanut, että inhimillisyys on suurempaa kuin ahneus.

Ilman tälläista inhimillisyyttä minua ei olisi olemssa. Kuten niin monet muut, myös isäni tuli Eurooppaan jouduttuaan kidutetuksi etnisen taustansa takia ja myöhemmin karkoitetuksi kotimaastaan poliittisen aktiivisuuden tähden. Kun joukko sotilaita aseiden kanssa ajaa rajalle ja heittää ulos kotimaasta, useimmat meistä valitsevat ennemmin elämän (pakenemisen) kuin kuoleman.

Olen iloinen, että hän valitsi elämän, sillä tämän ansioista sain isän.

Isän, joka kasvatti minut kunnioittamaan ihmisarvoa uskonnoista, etnisestä taustasta tai poliittisesta suuntauksesta piittaamatta ja uskomaan siihen että maailmasta voi tehdä paremman paikan. Kuten niin moni muu, isäni on valinnut kidutuksesta ja kaikesta kohtaamastaan vääryydestä huolimatta aina olla ihminen, joka auttaa muita.

Pakolaiset ovat ihmisiä, jotka pakenevat sotaa ja väkivaltaa, eivät tuo sitä mukanaan.

Nämä ovat niitä arvoja jotka isäni, joka on pakolainen, on minulle välittänyt. Minkälaisia arvoja välittävät Halla-ahoa apinoivat nuivat?

Kuolleet eivät pysty auttamaan ketään, pakolaiset ovat kautta historian vaikuttaneet maansa politiikkaan.

Todellinen ongelma eivät ole pakolaiset vaan konfliktit.

Niin EU:n kuin Suomen pitäisi ottaa vahvempi rooli konfliktien ratkaisussa.

Suomessa uusi hallitus leikkaa kehitysavusta 49 miljoonaa euroa.

Tämä on melkoinen arvovalinta tilanteessa, jossa köyhyys ja konfliktit ajavat ihmisiä pakenemaan henkensä kaupalla. On arvovalinta kasvattaa kuilua köyhien ja rikkaiden välillä niin Suomessa kuin kansainvälisesti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (77 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Obama ilmoitti USA:n ottavan 10 000 pakolaista. EU komission liitetaulukko pakolaisten jaosta jäsenilleen. Suomen osuus 2398.

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5596_en...

Esa Niemi

Blogissa menee pakolaisaseman saaneet ja turvapaikanhakijat sekaisin. Blogin lähtökohtana tulisi olla faktat.

Päinvastoin kuin blogisti väittää, niin harva Suomeen tuleva on pakolainen.

Vuosien 2000-2013 välillä Suomesta turvapaikkaa hakeneista 96% todettiin nimenomaa etteivät he ole hakemuksensa perusteella pakolaisia.

Ei ihme sillä Suomeen tulevat turvapaikanhakijat ovat kieltäytyneet mm. YK:n tarjoamasta turvapaikasta. YK:n pakolaisleirin ohittaminen tai jättäminen kertoo matkan motiivin olevan muu kuin suojelu.

Lukuisten Geneven allekirjoittaneiden maiden ohittaminen ja matkan suuntautuminen elintasorajaa kohti kertoo matkan motiivin olevan muu kuin suojelun.

Elintasorajan ylitettyään lukuisten EU-maiden ohittaminen kertoo jo kansainvälisen hätämekanismin väärinkäytöstä. Tarjotusta suojelusta kieltäytyneet turvapaikanhakijat tulee palauttaa Dublin menettelyn mukaisesti Ruotsiin tai mieluiten takaisin YK:n pakolaisleirille, jossa heidän suojelu onnistuu parhaiten.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tämä kirjoitus on sinisilmäisyydessään ihan samanlaista puutaheinää, kuin vastineensa toiselta äärilaidalta.

Jos tarkastelee rikostilastoja niiden kansallisuuksien osalta, joita valtaosa Suomeen nyt tulevista turvapaikanhakijoista on, huomaa hyvin nopeasti, että ko. kansallisuuksilla on tukeva yliedustus väkivaltarikostilastoissa. Tuohon yliedustukseen on esitetty syyksi mm. sitä että nuorten miesten, jotka ovat tyypillisimpiä rikoksentekijöitä, osuus korostuu ko. ryhmissä. Ja mitä sukupuolta ja ikäluokkaa valtaosa tulijoista edustaakaan?

Ei, edellinen ei tarkoita sitä, että kaikki, enemmistö, tai edes suuri osa turvapaikanhakijoista olisi väkivaltaisia tai rikollisia. Ei, edellinen ei myöskään (mielestäni) tarkoita sitä että Suomen pitäisi laittaa rajansa kiinni ja olla auttamatta hädänalaisia.

Mutta, edellinen tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijoista tulee väistämättä myös ongelmia, joihin pitää varautua proaktiivisesti, ei kieltämällä totuutta.

Käyttäjän Hanna-MarillaZidan kuva
Hanna-Marilla Zidan

Tietysti ongelmia on niin kuin kaikissa ihmisryhmissä, mutta ennakkoasenteet ja mustamaalaus eivät edesauta niitä.
Yleensä radikalisoituvat eivät ole niitä ihmisiä, jotka ovat henkensä kaupalla paenneet sotaa ja väkivaltaa vaan toisen polven maahanmuuttaja, jotka ovat nähneet vanhempiensa raskaan uuden alun uudessa maassa eivätkä itsekkään saa kokea kuuluvansa tähän yhteiskuntaan.
Samoin kuin sodan kokeneet Suomessa ja muulla ovat useimmiten sodan vastustajia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin mitkä ennakkoasenteet ja mustamaalaus? Et kai ainakaan minun viestiini viittaa?

Yhtälö radikalisoitumiselle on toimettomat nuoret miehet. Suomeen tullee tänä vuonna arviolta 30-40 000 turvapaikanhakijaa, joista suuri osa on ollut nuoria miehiä. Mikäli prosentit pysyvät ennallaan, suurin piirtein puolet heistä tulee saamaan turvapaikan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että meillä on käsissämme parinkymmenen tuhannen (ja kasvava) nuoren miehen joukko, jolle pitää keksiä järjellistä tekemistä tilanteessa jossa edes koulutetulle ja paikallista kieltä taitavalle ei löydy töitä.

Vai kuvitteletko tosiaan, että tuo joukko tyytyy kököttämään siellä lähiön vuokrayksiössään toimeentulotukea nostellen?

Tulee olemaan melkoista huvia seurata miten erityisesti oma puolueesi tulee suhtautumaan niihin ehdotuksiin, joita kyseisen haasteen ratkaisemiseksi tehdään. Ei taida globaali solidaarisuus ulottua suomalaisten työehtosopimusten yleissitovuuden yli.

Edit* Ja kuin tilauksesta HS:n Taneli Heikka muotoilee asian: "Maahan virtaa nyt työvoimaa, jolle muutaman prosenttiyksikön sisäinen devalvaatio ei ole peruste olla tarttumatta työhön. Työmarkkinoiden rakenteet murtuvat tämän virran tieltä kuin tulitikkupato."

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #13

"Yhtälö radikalisoitumiselle on toimettomat nuoret miehet"

Yhtälöstä puuttuu puolet, tarvitaan myös jotain, mitä vastaan radikalisoitua. Jollemme tarjoa rasismillamme ja vihapuheillamme kohteita tuolle radikalisoitumiselle, niin heistä ei tarvitse olla huolissaan.

Miten tämä sopii ihan omiin toimettomiin nuoriin miehiimme? Heitä on toimettomana vähintään tuo 30 - 40000.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #25

"Yhtälöstä puuttuu puolet, tarvitaan myös jotain, mitä vastaan radikalisoitua."

Toimettomuutta? Jos ei tuolle joukolle löydy järkevää tekemistä, niin osa keksii jotain vähemmän järkevää.

"Jollemme tarjoa rasismillamme ja vihapuheillamme kohteita tuolle radikalisoitumiselle, niin heistä ei tarvitse olla huolissaan."

Niin että jos me emme vain puhu sopimattomia, niin tyytyvät istumaan siellä lähiöyksiössään toimeentulotuella?

"Miten tämä sopii ihan omiin toimettomiin nuoriin miehiimme? Heitä on toimettomana vähintään tuo 30 - 40000."

Aika helkkarin hyvin. Ottaa ja katsoo, ketkä tekevät Suomessa valtaosan rikoksista - "toimettomat" nuoret miehet.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #58

"Toimettomuutta? Jos ei tuolle joukolle löydy järkevää tekemistä, niin osa keksii jotain vähemmän järkevää"

Eli radikalisoitumisella et tarkoittanutkaan sitä, mitä sillä yleisesti ymmärretään. Vaan vain "jotain vähemmän järkevää". Ihan konkreettisesti, jotta turvapaikanhakijat radikalisoituisivat meidän yhteiskuntaamme vastaan, tarvittaisiin jotain syytä siihen.

Myöskään pelkkä tylsyys ei aja kertään rikoksiin. Ei mamuja eikä 'omiamme'. Sosioekonominen asema toki korreloi, mutta syy ei ole "toimettomuus" vaan toivottomuus.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #75

Voimme toki jatkaa tätä semanttista neppailua vaikka maailman tappiin saakka. Hedelmällisempää olisi tosin keskustella itse aiheesta, joten yritetään.

Radikalisoituminen on vain yksi osa potentiaalisia ongelmia, ja tuli mukaan tähän keskusteluun siksi että blogisti lähti vastauksessaan puhumaan pelkästään radikalisoitumisesta. Otsikossahan blogisti puhui "väkivallasta", mikä minun ymmärtääkseni on aika paljon laajempi ilmiö, kuin pelkästään radikalisoitumiseen liittyvä. Hyvin todennäköisesti radikalisoituminen tulee olemaan marginaalinen ongelma ihan tavanomaiseen rauhattomuuteen ja rikollisuuteen nähden, mikäli tulevia haasteita ei hoideta asiallisesti.

Toimettomuus, toivottomuus, näköalattomuus, pettymys, you name it. Toimettomuuden tilalle voit hyvin vaihtaa saman "toivottomuus", jos se sinulle paremmin sopii. Joka tapauksessa puhutaan samasta asiasta. Siitä että tänne tulevia ihmisiä ei voi vain säilöä jonnekin ja todeta heidän nyt olevan tyytyväisenä turvassa, vaan heille pitää löytää jotain sellaista tekemistä (lue: töitä), joka saa heidät uskomaan tulevaisuuteen ja työskentelemään sen eteen. Ottaen huomioon maan tämänhetkisen tilanteen, ei tule olemaan helppoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

He istuvat perseellänsä pubissa latkimassa kaljaa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #13

"Yhtälö radikalisoitumiselle on toimettomat nuoret miehet. Suomeen tullee tänä vuonna arviolta 30-40 000 turvapaikanhakijaa, joista suuri osa on ollut nuoria miehiä. Mikäli prosentit pysyvät ennallaan, suurin piirtein puolet heistä tulee saamaan turvapaikan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että meillä on käsissämme parinkymmenen tuhannen (ja kasvava) nuoren miehen joukko, jolle pitää keksiä järjellistä tekemistä tilanteessa jossa edes koulutetulle ja paikallista kieltä taitavalle ei löydy töitä."
-- Turvapaikan saa vain aika pieni prosentti, kun taas oleskeluluvan muista "turvallisuussyistä" saa isompi osa. Olennaista on kuitenkin se, että noiden nuorten miesten perheenyhdistämisten kautta Suomeen voi tulla paljon enemmän humanitaarisia maahanmuuttajia kuin on turvapaikanHAKIJOITA.

Esimerkiksi somaleja hakee turvapaikkaa vuosittain parisataa, mutta somalien lukumäärä vuodessa kasvaa YLI TUHANNELLA.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201148-turva...

Toisaalta nuoret miehet ehkä riehuvat vähemmän, jos saavat vaimonsa, lapsensa ja vanhempansa luokseen. :)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

H-M.Z;"Yleensä radikalisoituvat eivät ole niitä ihmisiä, jotka ovat henkensä kaupalla paenneet sotaa ja väkivaltaa vaan toisen polven maahanmuuttaja,.."

Siis tarkoitatko että meillä Suomessakin alkaa kohtapuoleen poksahtelemaan, vai miten tuo kommenttisi pitää ymmärtää?

Käyttäjän VillePaavolainen kuva
Ville Paavolainen

Tässä onkin yksi suurimpia ongelmia. Suomi ui todella syvissä vesissä tällä hetkellä. Työttömiä on jotain 300000 kieppeillä riippuen mitä ja milloin lasketaan. Trendi on nouseva. Miten ihmeessä me olisimme nyt kykeneväisiä luomaan mahdollisuuksia sille toiselle polvelle (lasken tähän siis lapset jotka periaatteessa ensimmäistä polvea, mutta käytännössä moni toista, alle 10-v) jotka kasvavat siihen, että vanhempansa kielitaidottomina ja ei toivottuina (yleinen mielipide) ovat taakkana yvteiskunnalle ja lapsien itsensä on todella vaikea kuroa kiinni koulussa saadakseen mitään etulyönti asemaa suomalaisiin. Miten ihmeessä he mitään muuta kuin ajautuvat väärille raiteille? Etenkin jos oletetaan, että pakolaisia tulee tässä ajassa 200000-400000 ja Suomen talous jatkaa luisumistaan kuten on oletettavaa. Lisäksi pakolaisten tuomat kustannukset alkavat painaa taloutta lisää parin vuoden sisällä. Miten ihmeessä tästä voisi kukaan hyötyä? Kirjoituksessasi on paha tilastovirhe. Ylivoimainen enemmistö eu-kansalaisista vastustaa pakolaisten liiallista ottamista. Ruotsi on ainoa, joka suhtautuu selkeän myönteisesti. Se että aktiiviset nuoret kokoontuvat viettämään aikaa naiivin idealistisina tai tykkäävät facebookissa ei ole kansan todellinen ääni. Itse haluan auttaa, mutta itseään jalkaan ampumalla ei kykene auttamaan sitäkään vähää. Pakolaiskriisi tulisi käsitellä Euroopan rajojen ulkopuolella kontrolloidusti ja auttaa heitä, jotka ovat köyhimpiä ja suurimmassa hädässä
http://villepaavolainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Väitteesi ehdottomuudessaan on vähintään muunneltua totuutta

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Todellinen ongelma eivät ole pakolaiset vaan konfliktit.

Niin EU:n kuin Suomen pitäisi ottaa vahvempi rooli konfliktien ratkaisussa."

Ongelmaa ratkaistaan ottamalla vastaan yhä enemmän ja enemmän pakolaisia. Se varmaankin toimii koska pakolaiset eivät ole ongelma.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ehdotuksia ongelman ratkaisemiseen otetaan varmaan mielellään vastaan. Ehdota jotain toimivaa niin olet vahvoilla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Niin kauan kuin ongelma jatkuu, pakolaisten on päästävä turvaan jonnekin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Kuten juuri sanoin, ongelma ratkaistaan siirtämällä pakolaiset länsimaihin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #123

Niin. Entä sitten?

Sellainen on asiantila, ei se sanomalla miksikään muutu. Eikä ratkaise ongelmaa, vain hoitaa oireita.

Juha Kuittinen

Kaikki kotimaastaan paenneet eivät ole pakolaisia. Jotta ihminen määriteltäisiin pakolaiseksi, hänelle täytyy myöntää pakolaisen asema eli pakolaisstatus.[2] Pakolaisuutta koskee ja sitä määrittelee Geneven pakolaissopimus vuodelta 1951 ja sen pöytäkirja vuodelta 1967.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #136

Maastaan paenneita sanotaan pakolaisiksi. Pakolaisia rekisteröidään pakolaisleirillä tai hänelle myönnetään turvapaikka toisessa maassa.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #143

Margareta, siksi sanotaan koska he saavat pakolaislerillä automaattisesti pakolaisaseman/turvapaikan. Pakolaisleirin ohitettua tai jätettyään he ovat vain laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä, jotka ovat luopuneet turvapaikasta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #144

Tarkoitatko, että pakolaisleireillä on sormenjälkiautomaatti? Turvapaikka ei koskaan myönnetä automaattisesti vaan jokaista hakijaa kuulustellaan yksillöllisesti turvapaikkaa myöntävän maan taholta.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #147

Margareta, sormenjälkiautomaatteja ei tarvita pakolaisleirissä ja maailmassa on selvitty ilmankin.

YK:n pakolaisleirillä kaikki saavat pakolaisaseman ns. prima facie periaatteella, eli isolla joukolla ihmisiä on syytä paeta samaa ilmiselvää vaaratilannetta rajan yli, jolloin pakolaisasema voidaan myöntää joukolle tulijoita. Naapurimaa pidättäytyy rajamuodollisuuksista taatakseen pääsyn pakolaisleirille, mutta pakolaisleirin ohitettua tai jätettyä kyse on laittomasti maassa oleskelusta.

YK:n pakolaisleiriltä voi hakea myös kirjallisesti turvapaikkaa mikäli haluaa kiintiöpakolaiseksi.

Margareta, tuolla väittämälläsi osoitat lähinnä ettet tunne aihetta, josta käyt keskustelua tai esität väitteitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #151

Sinähän se väitit että pakolaisleirillä saa automaattisesti turvapaikan.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #162

???

Sinäkö väität ettei saa?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #174
Esa Niemi Vastaus kommenttiin #175

Margareta, kerro minulle miten pakolaisleiri toimii jos se ei toimi esittämäni lailla?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #179

Laita ensiksi joku lähde joka vahvistaisi näkemystäsi, että YK myöntäisi automaattisesti turvapaikka (mihin maahan?) pakolaisleirille tuleville.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Hanna-Marilla, isäsi ja perheesi tilanne silloin aikoinaan eivät kyllä liity mitenkään siihen että irakista tulee hyökyaalto nuoria miehiä leveän leivän perässä. Kaikilla sama tarina, jonka voi valmiiksi opiskella netistä. Belgia vissiin laittoi leikille jo päätöksen, eivät ota enää näitä lainkaan vastaan. Näin meidänkin on tehtävä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomi keksi ratkaisun, jolla se ottaa EU:n "jakoavaimen mukaisesti" kaikki 2 400 turvapaikanhakijaa hallitusohjelman kirjainta rikkomatta:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/112706-turvapaikan...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Eikös tuo ole lähinnä lillukanvarsi tilanteessa, jossa Ruotsi kippaa Suomelle 200 turvahakijaa päivässä? Mitäs tuossa nyt on, 12 päivän tulijoita vastaava joukko?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Että Ruotsi "kippaisi" Suomeen turvapaikanhakijoita on kommentoijan poliittinen näkemys.

Ruotsiin tuli jo viime vuonna, ennen nyt käsiin tullutta akuuttia tilannetta, yli 80 000 turvapaikanhakijaa. Suomeen tuli muutama tuhat.

Suomeen tulee tänä vuonna 15 000 - 30 000 turvapaikanhakijaa, Ruotsiin ilmeisesti moninkertainen määrä. Tie Suomeen kulkee keskisestä Euroopasta aika usein Ruotsin kautta.

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/nain-p...

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen Vastaus kommenttiin #17

Kyllähän Ruotsista just uutisoitiin, että rautatieyhtiö ei enää kysele papereita tph:lta? Jotta pääsevät matkustamaan helpommin pohjoiseen, josta sit tullaan Suomen puolelle. Tuskin sitä konduktöörit on ominpäin päättäneet?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #18

Tarkistetaanko Suomessa junalipun ostajalta paperit? Tarkistavatko laivayhtiöt matkustajan paperit?

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen Vastaus kommenttiin #21

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091020328808_u...

Näköjään tarjoavat ILMAISIA matkoja pohjoiseen...

Kiva että Orpokin heräsi asiaan

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #23

Eivät tarjoa ilmaisia matkoja pohjoiseen.
http://yle.fi/uutiset/sj_kumoaa_suomalaisvaitteet_...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #21

En tiedä mitä ilmaiseksi junassa matkustavalta Ruotsissa tai Suomessa kysytään, mutta Suomessa itse matkustan puoleen hintaan eläkeläisenä ja junan konduktööri aina haluaa nähdä työeläkekorttini ja henkilöllisyystodistukseni.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #21

#21.Tulisi tarkistaa. Mitä merkitystä on tänään lentokenttien passintarkastuksilla ja rajavartiolaitoksella yleensä? Maahan kuun pääsee sanomalla minä refugee.
Ja jos ei pääse, maksan minä turistin paluumatkan.

Markku Ahtiainen Vastaus kommenttiin #21

Laivayhtiöt tarkistaa paperit, on pyydetty hallitus tasolla.

Käyttäjän HannuHaanpaa kuva
Hannu J. Haanpää Vastaus kommenttiin #21

Minulta ja perheeltäni tarkastavat henkilöllisyysden joka ikinen kerta kun matkustamme laivalla Suomeen esim. Ruotsista. Junamatka pohjoiseen taitaa olla ainoa tie kulkea Suomeen suurimmalle osalle ihmisistä jotka liikkuvat ilman papereitaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Ainakin Eestiin matkustaessani minun paperini on tarkistettu molemmissa satamissa laivayhtiön toimesta, täyttyhän heillä olla tiedossaan matkustajaluettelo.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #17

Se, että Ruotsi päästää turvapaikanhakijat Dublinin sopimuksen vastaisesti jatkamaan matkaansa rekisteröimättä heitä ei ole poliittinen näkemys vaan fakta. Se, että Ruotsin valtion omistama yhtiö SJ kuljettaa turvapaikanhakijat Pohjois-Ruotsiin jotta heidän on helpompi päästä Suomeen, ei ole poliittinen näkemys vaan fakta, johon Sisäministeri Orpo on pyytänyt Ruotsilta selitystä.

Voit toki vaihtaa ilmaisun "kippaisi" tilalle vaikkapa "päästää tarkoituksella ja jopa auttaa heitä siinä", mutta se ei silti muuta faktoja.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #20

Onko se poliittinen näkemys, ettei Ruotsi kippaa turvapaikanhakijoita Suomeen?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Rajallisia ne ovat rikkaankin Ruotsin resurssit. Tänä vuonna 80 000 ja ensi vuonna todennäköisesti kaksinkertainen määrä, jos Syyrian sotaa ei saada loppumaan. Suomenkin kannattaa ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa jo säästää varoja uusia pakolaisaaltoja varten, jotka tulevat enenevässä määrin Ouluun...

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Soini voisi pitää hyvin välivuoden ja mennä Saharaan myymään hiekkaa, tai näkymättömiä jääpaloja. Tienaisi meinaan sillä rutkasti enemmän kuin ministerinä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ainakin Saudi-Arabiaan myydään laivalasteittain hiekkaa. Aavikkohiekka kun on pääsääntöisesti liian sileää rakentamiseen. Saharan alueen maista en tiedä, mutta luulisi olevan sama ongelma sielläkin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämä ihmisenääni kaipaa pakolaisten joukkoon niitä kaikkein avuttomampia, eli lapsiperheitä! Nyt junantuomat pakolaiset ovat pääasiassa vain nuoria miehiä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ei tämä nyt voi olla mikään ihmettelynaihe tässä vaiheessa keskustelua. Olitko jossain piilossa tähän asti jollei vastaus ole vielä tullut selväksi?

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/ulkomaat/turvap...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #31

Siis naiset ei selviä matkasta ja sitten nuoret miehet voisi joutua sotimaan? Nämä oli ne vastaukset?
En varmasti ole asiantuntija, mutta uskallan väittää, että aseita ja ammuksia isisin vastaiseen taisteluun löytyy, jos sellaista joku paikallinen haluaa. Siitä olisi mielestäni hyvä lähteä liikkeelle.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jos jotai hyvää haluaa etsiä tänne tulevista pakolaisista on se, että se ravistaa hereille tätä ummehtunutta ja sisäänpäin kääntynyttä kansakuntaa ja katsomaan maailmaa laajemmalla perspektiivillä, eikä pelkästään omaa napaa tuijottaen.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

....kaikkia pakolaisia maailmassa ei kuitenkaan voida auttaa, joten eikö ne kaikkein heikommassa asemassa olevat ihmiset pitäisi olla kuitenkin aina etusijalla?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Kyllä, mutta jos haluat suosia heitä, sinun pitää heidät järjestää tänne asti. Eikä se vähennä tänne asti itse pääsevien määrää.

Turvapaikan myöntäminen taas ei ole kiinni siitä montako hakijoita on vaan siitä ovatko perusteet kunnossa. En usko että saat suostuteltua ketään järjestämään kuljetuksia pakolaisleireiltä naisille ja lapsille, vaikka oletkin oikeassa ja se olisi oikeasti niiden eniten hätää kärsivien auttamista. Kannatan täysillä, jos joku tällaisen hankkeen saa alulle.

Tosin miehet saattavat useassa tilanteessa oikeasti olla heikommassa asemassa, koska konfliktin jokainen osapuoli saattaa pitää häntä uhkana ja tappaa ihan vaan varoiksi. Ei tämä ole mitään mustavalkoista peliä, jossa pakolaisen hädänalaisuus ja tarve olisi pääteltävissä hänen iästään ja sukupuolestaan - valitettavasti.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuota voinee luonnehtia ummehtuneeksi, sisäänpäin kääntyneieeksi ja kliseiseksi lausumaksi, vaikka moinen kommentti epäkohtelias onkin. Tietysti voi myös kysyä, onko tuolle näkemykselle ummehtuneisuudesta ja sisäänpäin kääntyneisyydestä mitään objektiivisesti todennettavia perusteluja vai onko kyse vain kirjoittajan asenteesta ja yhdestä mielipiteestä muiden joukossa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Arto, sinä laajennit ainakin minun perspektiiviäni, kun kerroit demariystäväsi katselleen, kun punikit syytelivät lahtareiden ruumiita mereen
mereen Uittamolla, että noin tekevät varmaan lahtaritkin.

Sami Tastula

Millä tavoin paperiton pakolainen on etusijalle kantaväestön perustarpeiden suhteen?

Sipilän "hyvyys" pakolaisten sijoittamisen suhteen, miksi Sipilä ei laupiasta samarialaista leikkiessään voinut kohdentaa tätä hyveellisyyttään vastaavissa ongelmissa oleviin vanhuksiin, vammaisiin tai asunnottomiin?

Olisiko tarkoitus ainoastaan tekopyhäksi toiminnaksi nimettävä toiminta jonka yhteydessä Sipilä antaa tyhjillään olevan asuntonsa laittomien maahantulijoiden käyttöön?

Valtio tukee SPR toimintaa ja Sipilä tekopyhyydessään ottaa siivun oman asuntonsa muodossa, lopullisen maksun siis suoritamme me veronmaksajat.

Miksi Suomen on toimittava kansainvälisten sopimusten mukaisesti siinäkin tilanteessa kun laittomat maahantulijat ovat todellisuudessa kulkeneet koko eu alueen läpi etelä/pohjois suunnassa?

Ymmärrän auttamisen tarpeen mutta raja tulee tässäkin vastaan silloin kun oman maan asiat suoraan ilmaisten päin vtua.

Kotiinpäin veto tämän asian suhteen täysin suotavaa ja sallittua.
Ymmärrän kyllä kaikki hyysäämis haluiset mutta sitä en kuitenkaan kykene ymmärtämään, miksi ei samaa panostusta tapahdu kun kyse oman maan kansalaisien, vähä-osaisten eduista.

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

Mikä siinä on, että vihervasemmistolla menee pakolaiskriisin tiimoilla aina puurot ja vellit sekasin, eikös retorisesta työkalupakista löydy enää muuta kuin natsikortti ja moralismi?

Vastaanottokeskukset ovat ratkeamassa liitoksistaan, uusien tulokkaiden myötä vastaperustetut keskukset täyttyvät muutamassa päivässä ja talvi tekee tuloaan.

Suomeen, ei käytännössä voi enää ottaa ihmisiä, ellei aleta sitten homekouluja myöden käyttämään kantaväestön oleskeluun kelpaamattomia tiloja.

Mutta meneppä huomauttamaan asiasta, niin johan heiluu se edellämainittu natsikortti.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Turvapaikan hakija ei laita lastaan jollaan merelle ja toivota hyvää matkaa.
Arabit uhanneet, uhkaavat ajaa israelilaiset välimereen. Eivät ole vielä edes lapsiaan laittaneet kelluskelemaan.

Lisään. Uutisissa oli, että rantaanajautuneen lapsen isä vei lapsensa lähtömaahansa haudattavaksi. Onko lähtömaa paha kun sallii paluumuuton?

Joonas Ranta

Vai että pakolaiset eivät tuo väkivaltaa mukanaan: http://www.exponerat.net/har-ar-de-atta-haktade-er...

Tämä lisäksi luin juuri uutisen jossa kerrottiin että Nakkilassa vastaanottokeskuksen asukit ahdistelivat nuorta naista mutteivät onnistuneet raiskaamaan.

Vaikka tilanne Israelissa on kehno muslimien ja juutalaisten välillä, on asenteesi juutalaisia kohtaan silti vähän kyseenalainen. Heittäisitkö minua kengällä jos sanoisin olevani länsirannan juutalainen?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Natsi-Saksan miehittämillä alueilla heitettiin miehittäjää muillakin kuin kengillä. Siviileihin kohdistettu väkivalta ei ole oikein, mutta Länsirannalla ei pitäisi ollakaan miehittäjän siviiliväestöä.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Höpöhöpö

Arabien olisi pitänyt tunnustaa tilanne jo viimeistään aloittamansa Jom Kippur -sodan jälkeen ja solmia Israelin kanssa pysyvä rauha. Ei olisi miehittäjiä, vaan olisi vain "omia", rajan molemmilla puolilla, missä se raja sitten olisikaan.

On merkillisen kummallista, että Egyptiläiset ovat onnistuneet somimaan rauhan Israelin kanssa, vaikka ovat kantaneet suurimman taakan noista sodista, mutta muut vain jatkavat riehumista.

Ehkä juuri siksi Egypti jatkaa Ghazzan saartoa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #52

"Natsi-Saksan miehittämillä alueilla heitettiin miehittäjää muillakin kuin kengillä."
"Höpöhöpö"?

"Siviileihin kohdistettu väkivalta ei ole oikein, mutta Länsirannalla ei pitäisi ollakaan miehittäjän siviiliväestöä."
"Höpöhöpö"?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Viime viikolla Suomen pääministeri Juha Sipilä osoitti todellista solidaarisuutta ottamalla pakolaisia kotiinsa."

Vastoin blogistin täysin väärää käsitystä pääministeri Sipilä on ilmoittanut antavansa turvapaikanhakijoiden käyttöön tyhjillään olevan Kempeleen kotinsa väliaikaisesti vasta vuodenvaihteessa eli käytännössä vuonna 2016.

Markus Siivola

Meille tulee nyt tuhansia väkivaltaan turtuneita miehiä suoraan sota-alueilta, osa on sotilaita. Ollaanko me nyt niin sinisilmäisiä ja väitetään että eläviä aikapommeja ja sosiopaatteja ei ole tuossa joukossa mukana? Kannattaa nyt kuitenkin siinä empatiassa pitää mukana myös ripaus realismia. Unelma ei ole yhtä kuin realismi.

Ja onko turvapaikanhaku-järjestelmä tehty myös köyhyyttä eli akuuttia rahapulaa varten? Pitäisikö heitä kohdella kuin työttömiä työnhakijoita, työperäisenä maahanmuuttajana vai miten? Kaikki eivät ole sotaa paossa.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Meidän vastaanottojärjestelmämme ja turvapaikanhakumenettely on sinänsä toimiva ja vuosien varrella rutinoitunut, ongelma on nyt juuri tulijoiden kasvava määrä. Vastaanottokeskuksessa oleskelu pitäisi saada mahdollisimman lyhytaikaiseksi, päätökset käännyttämisestä tai turvapaikasta nopeammiksi kuin nyt, eli tarvitaan lisää pätevää henkilökuntaa ja myös lisää tiloja (mikä on kaikille päivänselvää).
Tuhansien tulijoiden joukossa on väistämättä muitakin kuin rauhallisia sopeutujia. Traumaattisten kokemusten jälkeen, hektisen pakomatkan jälkeen, mielenterveyden ongelmat tulevat akuuteiksi, mutta tämä ei sinänsä ole suuri turvallisuusriski. Vastaanottokeskuksissa tapellaan toisinaan, siltäkään ei pidä ummistaa silmiä, mutta nyrkkitappelut ovat asiakkaiden keskeisiä, usein jostain pikkuasiasta leimahtaneita, stressaantuneisuuteen liittyen. Elävän aikapommin mahdollisuus on olemassa, teoreettisena, mutta se on pyrittävä löytämään tehokkaasti, eli taaskin on kyse resursseista.
Eläviä aikapommeja on joskus myös varuskunnissamme, asepalvelusta suorittamassa, huolellisesta seulonnasta huolimatta. Metsästystä tai muuten ammuntaa harrastava, eronnut, kaksi viikkoa ryypännyt suomalaismies on mahdollinen aikapommi hänkin. Joskus aikapommi on mielenterveydeltään järkkynyt nainen. Kaikkia riskejä ei voi välttää. Pitää kuitenkin muistaa, että pakolaiset eivät matkustele räjähteiden ja pyssyjen kanssa. He matkustavat päästäkseen niistä mahdollisimman kauas.

Köyhyys tai rahapula ei ole koskaan turvapaikan myöntämisen peruste. Yrittäjiä on, nyt viimeksi ilmeisesti Bagdadin tarinaa kertoilevia, mutta juuri sen takia turvapaikan hakijaa ja hänen kertomustaan kuullaan mahdollisimman tarkkaan heti, ja uudestaan myöhemmin. Ja tarpeen tullen taas. Jokainen erikseen.

Se taas pitäisikö lakejamme tai käytäntöjämme tässä tilanteessa justeerata, on jo eri asia, eri keskustelun aihe.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

En edes viitsi linkittää tähän Iranin johtajien lausuntoja mutta niissä sanotaan selväsanaisesti, että Israelilla ei ole olemassaolon oikeutta.

Kaikki sodat jotka ovat arabimaiden aloittamia on Israel voittanut ja kyllä, kyllä se väkivalta tulee myös tänne ja on jo tullut.

On käsittämätöntä, että rikkaat arabimaat eivät pääse mihinkään ratkaisuun ja siksi pakolaiset miehittävät Euroopan.

Se on jo erikoista, että asioista ei saa edes puhua niiden oikeilla nimillä. On tietysti selvää, että Venäjä ei luovu Syyrian tukikohdistaan vaan pikemminkin tarrautuu niihin yhä lujemmin kiinni ja USA jätti alueelle tyhjiö, jossa nyt riehutaan.

Iran's supreme leader: There will be no such thing as Israel in 25 years

Kyllä, kyllä tällaiset lausunnot pistävät Israelin varustautumaan, kuten myös kymmenet hyökkäystunnelit joiden kautta piti mennä murhaamaan naisia ja lapsia tai tuhansien .. anteeksi kahdenkymmenentuhannen raketin sijoittamista ampumavalmiuteen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pakolaistulvalle ei tulla jatkossakaan tekemään EUssa yhtään mitään, ja syykin on selvä. Halpa pakolaistyövoima on niiin tärkeässä asemassa Keski- ja Etelä-Euroopan suuryritysten talousajattelussa, että siihen puuttuminen olisi lähinnä idioottimaista -- ko. yritysten näkökulmasta.

Ainoa maa, joka - taaskin - on päättänyt oikeasti tehdä ongelmalle jotain, on Australia. Se on ilmoittanut ottavansa vastaan parikymmentätuhatta Syyrian pakolaista ja lähettävänsä vastavuoroisesti ilmavoimansa pommittamaan ISISin taivasten valtakuntaan.

Suomellakin olisi muutama Hornetti, joille vihdoinkin olisi käyttöä. Vaaditaisiin vain vähän selkärankaa...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Haluan kiittää sinua erilaisen perspektiivin antamisesta, vaikka käytitkin termiä pakolainen aika huolimattomasti. On joka tapauksessa hyvä että joku kirjoittaa pakolaisuudesta ja siihen liittyvistä ihmiskohtaloista myös yksilön kannalta. Minunlaiseni kyynikon on niin helppoa perustella jyrkkiä näkemyksiä lukujen valossa. Kun kolarin uhri koputtaa oveani verissä päin, tulee minun auttaa häntä. Ei siinä ensimmäisenä ajokortin voimassaolosta ruveta keskustelemaan.

Luin myös tähänastiset kommentit. Osasin luonnollisesti odottaa hyökkäävää kommentointia, siinä ei pienintäkään yllätystä. Surulliseksi tulin Hanna-Marilla sinun kommentistasi "Eivätkä israelilaiset Länsirannalla ole maahanmuuttajia vaan miehittäjiä." Niin kauan kun yksilöitä demonisoidaan heidän kansalaisuuden (tai etnisyyden) perusteella, eivät konfliktit ratkea vaikka olisi kuinka paljon kehitysapua.

Valitettavasti olen esimerkiksi Suomessa joutunut todistamaan silmitöntä vihaa venäläisiä kohtaan, vaikka sodan jälkeen on jo syntynyt parikin sukupolvea. Onneksemme riittävän moni ymmärtää valtion ja kansalaisten eron, ettei Lappeenrannasta ole ruvettu ampumaan raketteja Viipuriin. Kun emme näe yksilöitä, on helppoa tehdä kovia päätöksiä heidän elämästään (ja kuolemastaan), olivat he sitten kriisialueella tai pakomatkalla. Toivottavasti päättäjämme pystyvät ja toivottavasti sinäkin vielä pystyt.

Sami Tastula

Asia jota päätöksiä tekevät eivät kaikessa suvaitsevaisuudessaan kykene näkemään.

Suomella on kaksi vakavaa uhkaa tällä hetkellä, toinen näistä on tämän hetkinen päätöksiä tekevä hallitus ja toinen tämän hallituksen sallima täysin hallitsematon maahan saapuminen.
Päättäjien kyvyttömyys mitä tulee laittomiin maahantulijoihin, kaikkine suunniteltuihin suurmoskeijoihin ...
Kas kun ei anneta suoraan pv:n hallussa olevan asevaraston avaimia näiden hallintaan.
Säästyisi niin maa-alue Helsingissä kuin myös monien tahojen tätä tarkoitusta varten suunnittelemat rahavarat.

Suuret puheet pahasta itärajan takana olevasta Venäjästä saavat nämä tosi asiat painumaan ihmisten mielestä olemattomiin, ikävä kyllä.

Kauhulla tulevaisuutta ajatellen , enkä taida olla yksin tämän asian kanssa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Missä ne vihreiden Tarja Gronbergin 50 000 espajalaisnuorta ovat???Onneksi eu kolhoosi hajoaa kohta,kuten neukkulakin,vaikka stalin siirsikin kokonaisia kansakuntia sen säilyttämiseksi.EUn esi-isän haave yhdistää kansakunnat,onkin nyt eu-oppipoikien ja tätien hoosaamisen aiheena.
Velkakierre ihmisille ja valtioille on jo saatu aikaan,seuraava on tehostettu valvonta,ja linnatuomiot suomalaisille "erimielisille".Siksi poliitikot toivat vihapuheen ja rasismin suomeen.Käsikirjoitus on tehty jo 1923 luvulla.Pari sotaa sekoitti vähäksi aikaa pakan.
Tapelkaa,saatte tupakkaa,sensuuri hoitaa loput.

Käyttäjän PiviPesuSilander kuva
Päivi Silander-Pesu

Suosittelisin kommentoijia katsomaan YLE:llä parhaillaan menossa olevaa Jerusalem 24 -sarjaa, josta selviää hyvin eri väestönosien suhteet Israelissa ja Palestiinassa. Jaksot näkyvät myös Areenassa. Täällä Suomessa emme yksinkertaisesti tiedä tarpeeksi tilanteesta kommentoidaksemme niin rajusti kuin eräät kommentoivat. Tieto lisää ymmärrystä.

Jouko Silvennoinen

Halla-ahoa apinoivat nuivat, sanoisinko rasisti, vai muutenvain hölmö eiköhän sinun kaltaisesi jokaisessa marssissa ja mielenilmauksessa mukana oleva ole se suurin apinoija.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Missä Hanna-Marillan vastaukset esitettyihin kysymyksiin?

Niemi Seppo

Kirjoitan mielikuvasta, onko totta vai tarua, nyt kohtaavat kulttuurit,
Täällä kyllä ymmärretään sota ja sen lait,
Jos olet niin sanotusti haistellut ilmastoa. Suurin kitkakysymys ja hämmästys on. Missä perheet, siis missä perheet. Kannatan pakolaissuojelua huomioiden ensin orpolapset pois alueelta ja perheet lapsineen. Kuten asiassani olen ajatellut, lapsille kielikylpy suomenkieleen, jaa sitten kouluun siellä alkaa matka aikuisuuteen.
Tämä on järjestys minkä ymmärrän, en milloinkaan ymmärrä että matkastaan mafialle maksaneet saavat tulla ohituskaistalla tänne.

Janne Wester

''Pakolaiset ovat ihmisiä, jotka pakenevat väkivaltaa, eivät tuo sitä mukanaan''

''Konfliktit ja hätä eivät katoa maailmasta selkää kääntämällä. Tavalliset kansalaiset tajuavat tämän. Toisin kuin niin monet poliitikot, he eivät laskelmoi vaan auttavat.''

Vaikuttaa siltä, että juuri pakolaiset tuovat konfliktinsa suomeen ja eurooppaan. Yksittäistapauksia on ihan liikaa. Raiskauksia ja joukkoraiskauksia, joukkoahdisteluja, hakkaamisia, poliisien hakkaamista, konfliketja vastaanottokeskuksissa jne.

Pakoaiset ovat olennainen osa konflikteja.

Mitä näille brutaaleille pedofiileille pitää tehdä on sitten toinen juttu. Silmät kiinni ei toimi enää.

Toimituksen poiminnat